Srbija

03.07.2024. 13:48

Autor: Katarina Pantelić

Deloitte dobio posao od 15 miliona dinara za EXPO, Pošta Srbije dva miliona

Foto: Pixabay

Srbija

03.07.2024. 13:48

Kompanija Deloitte Advisory dobila je posao vredan 15,1 milion dinara bez PDV-a (oko 128.135 evra), odnosno 18,1 milion sa PDV-om za knjigovodstvene, računovodstvene i usluge poreskog savetovanja za potrebe EXPO-a.

Javnu nabavku raspisalo je preduzeće SPV „Galovica 1 d.o.o.“ početkom juna ove godine za potrebe SPV „Galovica 1“, „Galovica 2“ i „Galovica 3“, kao i preduzeća SPV „Petrac 1“, „Petrac 2“ i „Petrac 3“ kao i SPV „Akvantik centar“.

SPV je skraćenica za „Special purpose vehicle“ oznaku, koja ukazuje da se radi o preduzeću posebne namene, odnosno osnovanim za konkretan posao.  U Srbiji je nekoliko preduzeća do sada osnovano za posebne namene, pa je tako oznaku SPV dobilo preduzeće Avala, Nišava 1,2 i 3, ali i Dunav, Tisa, Ibar, Sava i Lepenica. Od  U našoj zemlji, najpoznatije SPV-jeve „pravi“ država – čak 10 takvih preduzeća osnovano je 2018. godine u okviru projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, pa su tako nastale kompanije SPV Avala, Nišava 1, 2 i 3, zatim Pčinja, Dunav, Tisa, Sava, Ibar i Lepenica.

Kako je navedeno u dokumentaciji, Deloitte, koji je bio jedini ponuđač u ovom slučaju, će pružati ove usluge od trenutka zaključenja ugovora,  obuhvatiće sve transakcije preduzeća od njihovih osnivanja, a usluge će pružati za period do dve godine.

Firma će pružati usluge u oblasti knjigovodstva, računovodstva, poreskog savetovanja i svih vidova finansijskog izveštavanja za potrebe internih i eksternih organa, „u skladu sa pozitivnim propisima Srbije i standardima naručioca“.

Deloitte bi trebalo da pruža knjigovodstvene i računovodstvene usluge na mesečnom nivou, podnosi poreske prijave, izrađuje godišnje finansijske izveštaje (po potrebi i vanredne), komunicira sa poreskim organima, ali i izrađuje interne akte (Pravilnike o računovodstvu i računovodstvenim politikama prema propisanoj računovodstvenoj regulativi iz Zakona o raačunovodstvu).

Deloitte Advisory osnovan je janura 2021. godine kao preduzeće koje pruža računovodstvene, knjigovodstvene i revizorske poslove kao i poresko savetovanje.

Deloitte ima i ogranak u Čačku, a prema podacima Agencije za privredne registre preduzeće ima 200 zaposlenih. Stvarni vlasnici su Iwona Georgijew iz Poljske i Jaroslav Škrvna iz Češke Republike.

Javna nabavka za potrebe Međunarodne izložbe „EXPO 2027″ objavljena je na na Portalu javnih nabavki, u okviru posebne sekcije za EXPO koja je počela sa radom, o kom je Nova ekonomija već pisala.

U junu 2023. godine Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027 koja se organizuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE).

Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

I Pošta dobila posao vredan dva miliona dinara

Javno preduzeće Pošta Srbije takođe je dobilo posao za potrebe izložbe EXPO 2027. U pitanju je usluga dostavljanje pošiljaka na period od tri godine, a za ovu namenu Pošti je dato dva milioan dinara bez PDV-a.

Iako je Pošta ponudila 1,8 miliona dinara bez PDV-a, ugovor će biti zaključen na procenjenu vrednost nabavke odnosno na dva miliona dinara.

Kako je navodi u odluci o dodeli ugovora, poziv za podnošenje ponuda raspisan je 12. juna ove godine i upućen je putem Portala javnih nabavki JP „Pošta Srbije“.

Na portalu javnih nabavki ne nalaze se dodatna objašnjenja niti instrukcije u vezi sa samom ponudom i opisom posla.

Konzorcijumu oko Šaperovih firmi 15 miliona evra za promociju EXPO

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.