Srbija

26.06.2024. 14:06

Biznis.rs

Autor: Nova Ekonomija

Kako napreduje primena Agende 2030: Žene i dalje siromašnije od muškaraca

Agenda 2030 UN CEVES

Agenda 2030 UN

Srbija

26.06.2024. 14:06

Agenda 2030 je na listi prioriteta za Srbiju, a pregled dokle se stiglo i šta bi trebalo uraditi daje RZS u svojoj publikaciji „Izveštaj o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine u Republici Srbiji“, prenosi Biznis.rs.

Siromaštvo u Srbiji

Srbija beleži napredak u smanjenju ektstremnog siromaštva, ali rodni jaz je još uvek „dominantan“ po ovom pitanju, te se tako može reći da su žene u Srbiji siromašnije od muškaraca.

Međutim, značajno „udaljavanje“ od cilja registrovano je u mobilizaciji resursa za primenu politika okončanja siromaštva, odnosno, dok se više odvaja za zdravstvo, smanjuje se izdvajanje za socijalnu zaštitu.

Takođe, značajno udaljavanje od cilja se registruje u pogledu nesigurnosti hrane kod odrasle populacije, usled povećanja udela lica koja se suočavaju kako sa umerenom tako i sa ozbiljnom nesigurnosti hrane i među ženskim i među muškim stanovništvom.

Šta je sa poljoprivredom?

Udaljavanje od cilja je zabeleženo u pogledu državnih izdvajanja za poljoprivredu.

Napredak se beleži u pogledu očuvanja genetske raznovrsnosti semena, biljaka i životinja, a umereni napredak se beleži u pogledu broja biljnih genetskih resursa za hranu i poljoprivredu koji su osigurani u objektima za srednjoročnu ili dugoročnu konzervaciju.

Umeren napredak se beleži i u pogledu obuhvata stanovništva uslugama snabdevanja vodom za piće i uslugama sanitacije, kako u opštoj populaciji, tako i u populaciji koja živi u romskim naseljima.

Gledajući otpornost stanovništva na ekstremne klimatske događaje i druge ekonomske, društvene i ekološke šokove i katastrofe, beleži se smanjenje broja žrtava katastrofa, kao i smanjenje ekonomskih gubitaka usled katastrofa.

U odnosu na podcilj kojim se predviđa univerzalan i jednak pristup bezbednoj i priuštivoj pijaćoj vodi za sve – beleži se stagnacija.

Značajan napredak ostvaren je u oblasti kojom se predviđa unapređenje kvaliteta vode smanjenjem zagađenja i povećanjem udela vodnih tela koja imaju dobar status vode, kao i smanjenjem udela neprečišćenih otpadnih voda iz domaćinstava i industrije.

Električna energija

U pogledu potcilja koji predviđa univerzalni pristup električnoj energiji, podaci pokazuju da gotovo celokupno stanovništvo ima pristup struji.

Zbog nedostatka vremenskih serija nije moguće pratiti napredak u pogledu udela stanovništva koje se prvenstveno oslanja na čista goriva i tehnologije, a prema podacima iz 2019. godine, tek nešto više od polovine stanovništva se oslanja pretežno na čista goriva.

Značajan napredak beleži se u pogledu povećanja udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije.

Ekonomski rast

Umeren napredak registruje se u odnosu na potcilj koji predviđa održanje pozitivnog ekonomskog rasta.

Nakon perioda 2018-2020. godine kada je zabeleženo značajno smanjenje neformalne zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti, došlo je do značajnog napretka u ostvarivanju potcilja koji predviđa promovisanje razvojno orijentisanih politika i stvaranje dostojanstvenih poslova, nastupa period stagnacije 2021-2022. godine.

Značajan napredak ostvaren je u pogledu smanjenja udela mladih koji nisu zaposleni, niti su u procesu obrazovanja. Podaci ukazuju da je svako deseto dete izloženo zloupotrebi dečijeg rada. Rizicima dečijeg rada više su izloženi dečaci nego devojčice.

U pogledu jačanja kapaciteta domaćih finansijskih institucija beleže se protivrečne tendencije – značajno udaljavanje od cilja u pogledu broja filijala komercijalnih banaka na 100.000 stanovnika, a značajan napredak prema cilju u pogledu broja automatizovanih bankomata na 100.000 odraslih stanovnika.

Povećani prihodi stanovništva

Značajan napredak je ostvaren u pogledu stope rasta raspoloživog prihoda po glavi stanovnika, kako za ukupno stanovništvo, tako i za 40 odsto stanovnika sa najnižim prihodima.

Ostvaren je značajan napredak, odnosno smanjen je udeo stanovništva čiji je raspoloživi prihod niži od 50 odsto medijane ekvivalentnog prihoda.

Srbija je razvila instrumente politike čiji je cilj podrška prelasku na održivu proizvodnju i potrošnju.

“Produktivnost resursa je pokazatelj odnosa ekonomskog rasta i korišćenja prirodnih resursa. U periodu 2018-2022. godine postignuto je samo relativno razdvajanje ekonomskog rasta od korišćenja prirodnih resursa u pogledu produktivnosti resursa i domaće potrošnje materijala”, navodi se u publikaciji.

Opasan otpad i reciklaža

Podaci ukazuju na umeren napredak u pogledu stvorenog opasnog otpada po glavi stanovnika i tretiranog opasnog otpada, kao i na značajan napredak u pogledu stope recikliranja komunalnog otpada.

Primena ESG standarda, šansa za privredu Srbije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.