Vesti iz zemlje

04.10.2023. 09:45

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Dva tendera za popravku e-faktura u vrednosti 15 miliona evra

Foto: Nova ekonomija

Ministarstvo finansija raspisalo je dva tendera za nadogradnju sistema e-faktura, koji se odnose na poluautomatsko prikupljanje podataka za elektronsko evidentiranje PDV-a i prelazak na klaud, objavljeno je na Portalu javnih nabavki. Poslovi su procenjeni na oko 1,72 milijarde dinara ukupno, (oko 15 miliona evra).

Prvi tender podrazumeva razvijanje modula za prikupljanje podataka za elektronsko evidentiranje poreza na dodatu vrednost za korisnike sistema elektronskih faktura (SEF).

Modul, kako je navedeno, treba da bude razvijen i implementiran na istim tehničko tehnološkim osnovama kao i SEF, potrebno je da bude adekvatno povezan sa bazom podataka SEF-a i sa svim postojećim servisima koji su integrisani sa sistemom e-faktura. Takođe treba da poseduje mogućnost povezivanja sa eksternim sistemima koji mogu biti izvor informacija potrebnih za elektronsko evidentiranje PDV, u smislu razmene podataka.

Tender je vredan oko 496 miliona dinara i raspisan je do 3. novembra ove godine.

Drugi tender podeljen je u dve partije a cilj je prelazak sistema e-faktura na klaud.

Prva partija odnosi se na nabavku novog centralnog modula e-faktura za klaud okruženje, nabavku modula e-otpremnica za klaud okruženje i migraciju sistema e-faktura na klaud infrastrukturu u okviru državnog data centra u Kragujevcu.

Druga partija podrazumeva obezbeđivanje odgovarajuće klaud infrastrukture za period od 18 meseci.

Ovaj posao procenjen je na 1,2 milijarde dinara.

Tender je otvoren takođe do 3. novembra ove godine.

Nedavno je Ministarstvo finansija objavilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o e-fakturisanju koji prema oceni privrednika i knjigovođa dodatno komplikuje već nejasni postojeći zakon o e-fakturama.

Nova ekonomija je pisala da je jedini izlaz iz ove situacije, prema oceni računovođa, da se otklone sistemske greške, SEF stavi u funkciju Posebnog informacionog sistema u Poreskoj upravi, unapredi regulatorni okvir i PDV evidencija.

Računovođe traže hitno odlaganje Zakona o fiskalizaciji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.