Srbija

01.09.2023. 07:33

Autor: Katarina Pantelić

Električni trotineti će morati da imaju nalepnicu, a vozači prsluk i kacigu

Trotinet će morati da ima posebnu nalepnicu, a vozač ne sme nositi slušalice, mora imati kacigu i prsluk Izvor: Nova ekonomija/ KP

Trotinet će morati da ima posebnu nalepnicu, a vozač ne sme nositi slušalice, mora imati kacigu i prsluk

Srbija

01.09.2023. 07:33

Vozači električnih trotineta u Srbiji neće smeti da nose slušalice u ušima dok voze, moraće da nose zaštitnu  kacigu i svetloodbojni prsluk, a na trotinetu moraju imati posebnu nalepnicu koja će služiti kao registracijia. Ovo su samo neke od odredbi u predloženim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti sabraćaja na putevima.

Izmene i dopune ovog zakona Vlada je usvojila krajem jula ove godine i on je sada u skupštinskoj proceduri. Predloženo je, između ostalog, da vozači električnih trotineta za kretanje koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.

Trotinet spada u lako eletrično vozilo, odnosno vozilo koja ima dva točka, mehanički upravljač, bez mesta za sedenje, a trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovolti. Njegova najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i masa vozila ne prelazi 35 kilograma.

Za vožnju trotineta van posebne staze, odnosno trake, sme se koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra (od desne ivice kolovoza), osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada pretiče ili obilazi.

Vozač električnog trotineta, a ni električnog bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 kilometara na sat i mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila.

Ukoliko se dva ili više vozača bicikala, električnih trotineta, mopeda i tricikala kreću u grupi, dužni su da se kreću jedan za drugim.

Električni tortineti ne treba da se registruju, ali je za vožnju u saobraćaju na putu, potrebna nalepnica koju će izdavati Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na osnovu nalepnice se može utvrditi snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Način izdavanja, vođenja evidencija, izgled i način postavljanja nalepnice propisuje ministar nadležan za unutrašnje poslove, na predlog Agencije.

Kako treba da se ponaša onaj ko upravlja električnim trotinetom?

Zakon nalaže da vozači električnih trotineta za vreme vožnje moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu, al i da imaju svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom.

Vozači trotineta moraće da nose prsluk ili biti osvetljeni ili označeni reflektujućom materijom noću i u uslovima smanjene vidljivosti kada se kreću biciklističkom stazom, odnosno pešačko-biciklističkom stazom.

Kada budu prelazili kolovoz, vozači ne smeju da voze trotinet u tom trenutku, odnosno preko pešačkog prelaza. Ovo pravilo važi osim na prelazu biciklističke staze, odnosno pešačko-biciklističke staze preko kolovoza.

Vozačima je još zakonom zabranjeno i da dok voze ispuštaju volan iz ruku, sklanjaju noge sa oslonca (osim u slučaju kada vozilo nije u pokretu) i da se pridržavaju za drugo vozilo.

Takođe, vozač trotineta ne sme da vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo koje je proizvedeno kao priključno vozilo namenjeno za vuču od strane vrste vozila koja isto vuče.

„Vozač ne treba da dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano, prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja, niti da upotrebljava na oba uva slušalice za audio uređaje“, navodi se u Zakonu.

Ko sme da upravlja vozilom i da li sme da prevozi druge?

Zakonom je propisano da lice mlađe od 14 godina ne sme da upravlja trotinetom na javnim putevima.

Vozač lakog električnog vozila koji je napunio 18 godina  može da se kreće kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 kilometara na sat.

Vozač električnog trotineta kao ni bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Takođe, vozač ne sme prevoziti drugo lice na trotinetu, a ukoliko to bude uradio može biti kažnjen. Takođe, on ne sme prevoziti lice mlađe od 14 godina na utoputu i motoputu i ukoliko bude bio uhvaćen da to radi sledi mu kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100.000 dinara do 120.000 dinara.

Nema vozača pa će za autobus moći da se polaže i sa probnom dozvolom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.