Vesti iz zemlje

14.07.2022. 13:27

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

EPS od struje ne zarađuje, a subvencioniše obnovljive izvore

Foto: Nova ekonomija

Veliki minus EPS-a

Subvencionisanje obnovljivih izvora kada je cena struje ispod minimuma ne može da bude isplativo, kaže za Novu ekonomiju konsultant u oblasti energetike Ljubomir Mitrašević.

„Cena tog subvencionisanja samo delom može da se plati iz računa koji plaćaju potrošači, a ostalo se dotira ili iz kredita koji diže EPS ili od države i to je glavni problem ovakvog koncepta.“

Fiskalni savet je nedavno upozorio da je Vlada Srbije odgovorna za rešavanje problema manjka novca za isplatu podsticaja povlašćenim proizvođačima struje.

To nezavisno telo smatra da subvencionisanje obnovljivih izvora energije ide na štetu EPS-a. 

„Besmisleno je da EPS snosi deo troškova Vladine politike subvencionisanja proizvodnje struje iz obnovljivih izvora“, navodi se u analizi.

Firma u suvlasništvu Vučićevog kuma dobila prvu dozvolu za vetroelektranu

Rešenje bi moglo da bude povećanje cene struje kako bi se prihodi EPS-a povećali.

Struja mora da poskupi i u Srbiji jer je porasla i svuda u svetu, a mi se trenutno snabdevamo i iz uvoza jer ne možemo da proizvedemo dovoljno, kaže Mitrašević.

„Ekonomski je neodrživo i to nije stvar politike nego stvar zakona fizike i ekonomije. U Engleskoj je, od kada je počela kriza sa gasom u Ukrajini, cena stuje za domaćinstva skočila više nego dvostruko“, kaže Mitrašević koji trenutno živi i radi u Velikoj Britaniji.

On dodaje da kriza nije poljuljala evropske poverenje u obnovljive izvore.

„Oni to vide kao budućnost, jer kada u zemlji imate izvot kao što je vetar ili sunce, onda ne zavisite od svetskog kretanja nafte, gasa ili nečega što nema u svojoj državi. 

Fiskalni savet: Struja mora da poskupi do 20, a gas do 70 odsto

Ono što se sada dešava sa cenom gasa je izazvano geopolitički i nijedna zemlja na to ne može da utiče, objašnjava Mitrašević.

„Građani su izloženi povećanju cena i oni vide spas u tome što mogu da se okrenu svojim izvorima.“

Britansko preduzeće koje je pandam sprskom EMSu je objavio da će do 2025. godine biti sposebno da bude „zero carbon“. To ne znači da će korisiti samo obnovljive izvore nego da će moći da opslužuju sistem čak i kada u određenim trenucima bude sto posto obnovljvih izvora na mreži. Taj trend se više i više nastavlja i čini mi se da je ovde nezaustavljiv,“ dodaje.

Mitrašević ipak ističe da Srbija ima ugalj kao resurs i da ne treba očekivati da će naša država biit lider u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, ali da treba da pratimo trendove.

EPS-U POČEO DA STIŽE UGALJ IZ REPUBLIKE SRPSKE

„Ono što se trenutno dešava sa EPS-om je posledica nemarnosti i toga da nisu ostvarili nove kopove što je dugogodišnji proces. Mi treba da koristimo ugalj dok se ne steknu uslovi da polako prelazimo na obnovljive izvore“, kaže on.

EPS bi, u ovom trenutku, sa svojim instalisanim kapacitetima i kada bi kopovi normalno radili mogao da ostvaruje ogorman profit, ocenjuje Mitrašević.

I Fiskalni savet u poslednjoj analizi ocenjuje da je EPS, kao najveći domaći proizvođač, zapravo imao priliku da iskorisiti rekorno vioske cene električne enrgije na evropskim bezrama i eventualnim izvovzom viškova struje ostvari finansijsku dobit.

Umesto toga, ukupni gubiti EPS-a i Srbijagasa su tokom grejne sezone 2021/22. iznosili oko milijardu evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.