Srbija

04.11.2022. 14:09

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Erste bank beleži rast i kredita i depozita

Foto: Nova ekonomija

Srbija

04.11.2022. 14:09

Bilansna suma Erste banke, koju sačinjavaju krediti, aktiva, finansijski instrumenti, iznosila je 344 milijarde dinara na kraju trećeg kvartala ove godine i veća je za 7,7 odsto, u odnosu na kraj prošle godine kad je iznosila 320 milijardi dinara, saopštila je Erste bank.

Krediti stanovništvu i mikro preduzećima nastavili su da rastu i to za 5,5 odsto u trećem kvartalu ove godine u odnosu na kraj 2021. godine i iznose 110,92 milijarde dinara.

Depoziti stanovništva i mikro preduzeća povećani su za 1,2 odsto i iznose 124,30 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Erste bank Novi Sad.

Krediti preduzećima porasli su za 7,8 odsto u odnosu na kraj 2021. godine i iznose 110,23 milijarde dinara, a depoziti privrede zabeležili su rast od 11,3 odsto i iznose 93,15 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Erste bank.

„Na kraju trećeg kvartala beležimo nastavak pozitivnih trendova poslovanja u svim segmentima, zahvaljujući poverenju naših klijenata i izuzetnoj posvećenosti naših zaposlenih, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava čitav svet. Primetan je značajan rast kredita i dvocifren rast depozita preduzeća, što je potvrda da Erste Banku prepoznaju kao sigurnog partnera“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke.

Posebno me raduje činjenica što smo prema istraživanju agencije za istraživanje tržišta IMAS iz Austrije, kako je dodala, za prva tri kvartala trenutno na prvom mestu na tržištu prema korisničkom iskustvu građana.

„Finansijsko zdravlje prepoznajemo kao jednu od ključnih komponenti društva u kojem svi možemo da rastemo i stvaramo bolji i kvalitetniji život za sve,“ izjavila je ona.

Operativni rezultat banke beleži rast od 12,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 3,47 milijardi dinara na kraju trećeg kvartala.

Problematični krediti u ovoj banci (NPL) na kraju trećeg kvartala 2022. godine iznosili su 2,5 odsto.

Erste bank: Građani mesečno u proseku uštede 5.516 dinara

Prema podacima Erste Grupe za prvih devet meseci 2022. godine, dobri operativni rezultati odraz su otpornih tržišta u regionu CIE, piše u saopštenju.

„Opšte okruženje u narednoj godini biće puno izazova, kako u našem regionu tako i u celom svetu. Ipak, naša tržišta pokazuju znake koji obećavaju da će zabeležiti bolje rezultate od Zapadne Evrope na bazi visokih stopa zaposlenosti i dobrih javnih finansija“, objasnio je Vili Černko, generalni direktor Erste Grupe.

Inflacija će i dalje biti glavni izazov za naše klijente u sektoru privrede i stanovništva, a mi možemo i spremni smo, kako dodaje, da podržimo privrede i ljude u našem regionu da prebrode ova vremena puna izazova.

U saopštenju se navodi da je rast ukupnih kredita iznosio 10,3 odsto od početka godine, sa porastom kako u poslovanja s privredom, tako i sa stanovništvom.

Broj problematičnih kredita (koeficijent NPL) zabeležio je pad na dva odsto.
Predviđa se niži rast BDP-a u 2023. godini, očekuje se da će stope inflacije opasti, ali i da će ostati povišene, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.