Vesti iz zemlje

29.09.2023. 11:45

Nova ekonomija, Lotel televizija

Autor: Čedomir Savković

Fabrika električnih auto-baterija gradiće se u Ćupriji

Foto: Pixabay

Slovačka kompanija Inobat, najavila je izgradnju fabrike baterija za automobile, koja bi trebalo da se otvori u Ćupriji. Reč je o preduzeću čiji je jedan od partnera rudarska kompanija Rio Tinto koja u Srbiji želi da iskopava litijum u dolini reke Jadar kod Loznice.

InoBat je na svom sajtu objavio da je potpisao memorandume o razumevanju sa Ministarstvom finansija i Opštinom Ćuprija, gradom u centralnom delu zemlje, o izgradnji svoje druge „gigafabrike“.

„Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Ćuprija lokacija za projekat naše fabrike pod nazivom Lion, koji u toku poslednje dve godine razvijamo sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC)“, saopštio je InoBat.

Rio Tinto je jedan od akcionara kompanije InoBat, preneo je portal Balkan Green Energy News.

Kako se dodaje, Lion će biti njena druga gigafabrika u centralnoj i istočnoj Evropi. InoBat završava pilot liniju za istraživanje i razvoj u mestu Voderadi u Slovačkoj.

InoBat je takođe objavio da će mu Vlada Srbije obezbediti 419 miliona evra subvencija.

Vlada Srbije inače je stopirala projekat Jadar kompanije Rio Tinto, nakon velikih građanskih protesta krajem 2021. godine.

Poslednji u nizu protesta prototiv Rio Tinta desili su se u selu Gornje Nedeljice, gde je planirano otvaranje rudnika litijuma i gde ta kompanija želi da ukloni kuće koje je zajedno sa imanjima otkupila od meštana zbog izgradnje rudnika, deponije jalovine i postrojenja za preradu rude.

Meštani okupljeni u udruženje „Ne damo Jadar – Loznica protiv Rio Tinta“, u dva navrata su blokirali rušenje tih kuća, tvrdeći kako nije ispoštovana procedura za to rušenje, kao i da nema rešenja za odlaganje građevinskog otpada od napuštenih obejakata.

Gradska uprava Loznice je, ranije, saopštila da je donela sva rešenja o dozvoli o uklanjanju objekata koje je zahtevala kompanija Rio Sava. A aktivisti kažu da od njih traže odgovore na pitanja koja su postavili još prošle godine.

Zlatko Kokanović ispred udruženja „Ne damo Jadar“ poručio da mnogo veći problem u tom delu Srbije predstavljaju bušotine koje je istražujući litijum napravio Rio Tinto i kojih ima 528, od kojih prema njegovom mišljenju, „stotinak sigurno curi“.

U Loznici postoji nekoliko lokalnih udruženja koja se protive rudniku litijuma u dolini reke Jadar i ne žele da razgovaraju sa kompanijom Rio Tinto, rekla je početkom avgusta, glavni predstavnik te rudarske kompanije u Srbiji, Marijaniti Babić.

Ona kaže da su uvek otvoreni za razgovor sa svima na tu temu.

Sve to piše u njenom intervjuu za Loznički nedeljnik (LOTEL), koji je na portalu tog medija objavljen 4. avgusta ove godine.

Iz intervjua ponovo može da se zaključi kako ta kompanija nije odustala od rudnika litijuma u Srbiji, iako je njen projekat „Jadar“ obustavljen nakon velikih protesta građana u decembru 2021. godine:

„Mi i dalje verujemo da projekat ‘Jadar’ ima potencijal da doprinese ekonomskom razvoju Loznice i Srbije i da bude pokretač razvoja industrije e-mobilnosti u našoj zemlji“, kaže Babić:

Zahvaljujući dugom životnom veku rudnika, otvorilo bi se 1.300 radnih mesta za više generacija.

Predstavnica Rio Tinta podseća da je projekat planiran kao podzemni rudnik i postrojenje za preradu rude i ima potencijal da se realizuje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i društvene odgovornosti.

„Svesni smo da javnost ima nedoumice u vezi sa projektom. Otvoreni smo za dijalog i saradnju sa svim zainteresovanim stranama, uključujući lokalne zajednice, nevladine organizacije, akademsku zajednicu. Projekat ‘Jadar’ je jedinstvena prilika koja bi pozitivno uticala na ekonomski razvoj Srbije“, kaže predstavnik Rio Tinta.

Prema njenim rečima Rio Tinto poštuje odluku Vlade Srbije o obustavljanju njenog projekta za rudarenje litijuma.

U javnosti se inače poslednjih nedelja ponovo aktuelizovala priča o otvaranju tog rudnika, pre svega zbog rušenja objekata na zemljištu koje je ta kompanija otkupila od meštana.

Rio Tinto je inače dobio i nove kadrove u Srbiji u poslednje vreme, od kojih neki dolaze iz civilnog sektora. Na društvenim mrežama često može da se vide njihove objave o tome kako ta kompanija brine o životnoj sredini i kako će nastaviti tako da se ponaša kada se u dolini Jadra otvori rudnik litijuma.

Naš portal je više puta prenosio vesti u vezi sa poslovanjem Rio Tinta u svetu iz kojih može da se zaključi suprotno, da ta anglo-australijska kompanija i ne vodi previše računa o životnoj sredini, pa čak ni o istorijskoj baštini, posebno u Australiji.

NOVIJI INCIDENTI KOMANIJE RIO TINTO

Dva, „najsvežija“ primera, ako se zanemari njeno poslovanje dugo sto godina u Španiji odnosno Andaluziji, dolaze iz Australije.

Prvi primer je miniranje aboridžinskih pećina 24. maja 2020. godine u klisuri Jukan (Juukan Gorge), koje su stare starih 46.00 godina

Drugi primer je gubitak radioaktivne kapsule koji se dogodio u januaru i februaru 2023. godine.

Oba slučaja dogodila su se u Zapadnoj Australiji.

Aktuelna vlast u Srbiji obustavila je projekat iskopavanja litijuma, ali njeni predstavnici često pominju kako je na taj način propuštena velika šansa za Srbiju.

Jedan od najnovijih takvih istupa u javnosti bio je 14. avgusta, kada se na tu temu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Litijum…jedna Amerika rudari u neposrednoj blizini grada od milion stanovnika – i to kao otvoren rudnik, za razliku od Jadra koji je trebalo da bude ‘zatvoren’ rudnik, gde bi, dakle, poljoprivredna aktivnost mogla da se nastavi, onda vam je jasno da je jedina ideja da budemo energetski robovi, zavisni od drugih za struju, baterije, vozila, a samim tim i zemlja bez ikakve industrije“, napisala je Brnabić u svom autorskom tekstu na sajtu Vlade Srbije.

Kasnije su stigli demanti, da pomenuti rudnik u Sjedinjenim Državama za sada ipak nije dobio odobrenje za otvaranje i eksploataciju litijuma, kao i da je veliko pitanje da li će ikada početi da radi.

Vlada ukinula prostorni plan za projekat „Jadar“

RANIJA OBEĆANJA

„Ukupan doprinos Rio Tintovog projekta BDP-u Srbije bio bi 1,5 milijardi dolara godišnje, a 2,9% kada se u obzir uzmu direktni, indirekti i indukovani efekti. Projekat Jadar planira direktno zapošljavanje 1,170 radnika, a dodatno bi mogao da podrži 3.950 radnih mesta“, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar, koji je predstavio analizu konsultantske kompanije Peterhof Consulting na konferenciji održanoj 29. oktobra 2021. godine.

Kasnije su usledili građanski protesti i blokada mosta Gazela u Beogradu, parlamentarni i predsednički izbori pa je projekat obustavljen, uz povremena „žaljenja“ zbog velike propuštene šanse u kojima često učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na svom sajtu Rio Tinto i dalje nudi objašnjenja za sve nedoumice i činjenice u vezi sa projektom „Jadar“, uz objašnjenje zašto je i dalje u Srbiji i pored njegovog obustavljanja.

Kao jedan od razloga navodi se, između ostalog, da je ta kompanija ima dosta zemljišta u svom posedu u Srbiji, kao i da ima obaveze prema lokalnoj zajednici.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.