FON mora ponovo da ocenjuje doktorat Malog, nedostaje odluka dekana

Foto: Wikimedia

Upravni sud poništio je odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, koja se ticala sporne doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, zbog toga što dekan Fakulteta organizacionih nauka (FON) Milija Suknović nije ispoštovao propisane procedure. Kako za Novu ekonomiju ocenjuje profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić, dekan nije postupio po predlogu Nastavno-naučnog veća i nije doneo meru javne osude.

Zbog toga je Ustavni sud, prema danas objavljenoj presudi, vratio odluku FON-u na ponovno odlučivanje.

"Ovom presudom je poništena ne odluka Senata, nego ona koja joj je prethodila - odbora za profesionalnu etiku, kojom je utvrđeno da se neakademsko ponašanje Siniše Malog sastoji u plagijatu. Poništena je iz proceduralnog razloga", objašnjava Rakić Vodinelić.

Nastavno naučno veće FON-a je u oktobru 2019. godine donelo odluku u kojoj je navedeno da u doktorskoj disertaciji ima elemenata neakademskog ponašanja, ali nije navedeno da je u pitanju plagijat. Veće je zatim, u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju neakademskog ponašanja, predložilo dekanu FON-a da donese meru javne osude za neakademsko ponašanje.

UNIVERZITET ODLUČIO: SINIŠA MALI PLAGIJATOR, PONIŠTITI MU DOKTORAT

"Međutim, dekan je ćutao, nije ništa uradio i onda su izjavljene žalbe protiv te odluke Nastavno-naučnog veća", dodaje Rakić Vodinelić.

Žalbe protiv odluke Nastavno-naučnog veća podneli su nastavnici, saradnici i naučni istraživači, smatrajući da bi u odluci moralo da bude preciznije navedeno o kojoj vrsti neakademskog ponašanja je reč. Upravni sud smatra da je upravo ovde došlo do kršenja procedure, odnosno da se protiv odluke veća ne može podneti žalba.

"A sud smatra, iako je dekan ovde propustio da donese bilo kakvu odluku da se ne može osporivati odluka Nastavno-naučnog veća nego samo odluka dekana, koje ovde nije ni bilo", kaže Rakić Vodinelić.

S obzirom na to da je odluku Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta doneo postupajući po ovoj žalbi, Upravni sud je presudom vratio odlučivanje prvostepenom organu, što je u ovom slučaju Fakultet organizacionih nauka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Savo

    Zbog ovakvih spodoba i malverzacija na fakultetima, moje dete je napustilo državni fakultet. Uredno plaćena godina (otete pare) ali nismo imali dovoljno za profesore, asistente, ispite i ostale posrednike Državni fakultet je za bogataše, mamine i tatine sinove

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.