Vesti iz zemlje

06.12.2023. 09:56

Autor: Katarina Pantelić

Frilenserima koji kasne sa poreskom prijavom sledi zatezna kamata

Pixabay

Frilenseri koji nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra moraće da podnesu takozvanu neblagovremenu poresku prijavu, što znači da će pored poreza i doprinosa dugovati i zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana docnje (kašnjenja sa plaćanjem), navodi Politika.

Prema podacima koji se nalaze na sajtu namenjenom frilenserima, u trećem kvartalu ove godine, odnosno od jula do septembra, skoro 2.200 frilensera je podnelo poresku prijavu u roku.

U odnosu na prethodni kvartal, broj firlensera je porastao za 20 odsto, kada je podneto oko 2.000 prijava.

Podaci pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine broj frilesera koji su platili porez bio oko 1.800.

Izbor modela plaćanja poreza i doprinosa pokazuje da se 60 odsto frilensera opredelilo za „model 2“, odnosno model sa uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se 40 odsto opredelilo za „model 1“, što je sličan odnos kao i u prethodnim kvartalima.

Takođe, zdravstveno osiguranje po najnižoj ceni od 4.800 kvartalno je opcija koju je izabrala skoro polovina frilensera.

Kada je u pitanju poreski kredit, samo deset njih je iskoristilo ovu mogućnost u trećem kvartalu, u poređenju sa ukupno 16 u prethodna dva.

Većina frilensera koji plaćaju porez u Srbiji su rezidenti Republike, oko 2.120 njih, dok je broj stranih rezidenata koji koriste portal za plaćanje poreza u Srbiji oko 50, pokazuju podaci sa portala.

Na konferenciji koja je održana nedavno pod nazivom „Šta očekuje paušalce i frilensere u Srbiji u 2024?“ predstavnica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jovana Stefanović rekla je da se u Srbiji nastavlja trend rasta broja preduzetnika.

Tako je u prvih šest meseci ove godine osnovano 22.487 preduzetničkih radnji, odnosno 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njenim rečima, novoosnovani preduzetnici uglavnom se bave kosultantskim uslugama,računarskim programiranjem, imaju frizerske i kozmetičke salone, drže restorane i pokretne ugostiteljske objekte.

Da li da radimo kao „frilenseri“ ili da pokrenemo „firmu“?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.