Vesti iz zemlje

29.03.2023. 09:49

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Godišnji porez na dohodak sami obračunavate, nacrt sastavlja Poreska

Foto: Pixabay

Godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu u 2023. godini obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa kako je to bilo do sada, saopštila je Poreska uprava. Cilj ove izmene je da se, kako je saopšteno, „olakša popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanje troškovi administracije“.

Inače, već ranije je naglašeno da je to novi model za oporezivanje radnika na internetu, odnosno frilensera, a nedavno je objavljen i pravilnik kojim se definiše njihovo oporezivanje.

Kako se objašnjava, to znači da će Poreska uprava će od 03. aprila 2023. godine (imajući u vidu da je 1. april neradni dan), na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana za 2022. godinu unapred popuniti poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu‚.

Tako popunjen nacrt će biti onda postavljen kao radna verzija prijave (status „u pripremi“) na portal ePorezi.

Ova izmena omogućila je Poreskoj upravi Republike Srbije da „isprati trendove i najbolju međunarodnu praksu podnošenja poreskih prijava“ i da po prvi put ponudi poreskim obveznicima unapred popunjenu poresku prijavu.

„Sva fizička lica koja su u 2022. godini ostvarila dohodak viši od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom koji iznosi 3.719.376,00 dinara, dužna su da do 15. maja 2023. na portalu ePorezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i da samostalno izvrše eventualne korekcije ukoliko se ne slažu sa iskazanim podacima, te da tako korigovanu prijavu na istom tom mestu podnesu prihvatanjem opcije ‘Potpiši i podnesi'“, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2023. godine ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv poreskog obveznika nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Naglašava se da su u radnoj verziji prijave uključeni svi podaci od značaja za oporezivanje poreskog obveznika kojima Poreska uprava raspolaže.

Fiskalni savet kritikuje način oporezivanja frilensera

Obveznik može izvršiti dopunu kroz unos podataka koji prijavom nisu obuhvaćeni. Kako se dodaje, najčešći primer dopunskog unosa podataka odnosi se na broj izdržavanih članova domaćinstva poreskog obveznika kao ulazni element za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana.

„U situaciji u kojoj se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi (ne vrše nikakve ispravke i dopune), takođe su dužni da na istom tom mestu prijavu podnesu odabirom opcije Potpiši i podnesi„, dodaje se u saopštenju.

Porez koji se utvrđuje samooporezivanjem, plaća se najkasnije do isteka roka za podnošenje poreske prijave. Godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu poreski obveznik je dužan da uplati najkasnije do 15. maja 2023. godine.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2023. godine ne podnese poresku prijavu Poreska uprava Republike Srbije će to učiniti umesto njega.

Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za dohodak ostvaren u 2022. godini podnosi se isključivo u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave ePorezi.

Frilenserima potreban jasniji pravni status, kaže Ministarstvo finansija

U onim slučajevima u kojima Poreska uprava nije pripremila unapred popunjenu poresku prijavu, poreski obveznici su u obavezi da sami popune i podnesu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave, najkasnije do 15. maja 2023. godine.

Poreska uprava podseća da je za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje Кvalifikovani elektronski sertifikat. Sve informacije o nabavci i korišćenju Кvalifikovanog elektronskog seritifikata, mogu se dobiti na sajtovima ovlašćenih sertifikacionih tela (npr. Sertifikaciono telo MUP RS (besplatno sa ličnim kartama sa čipom), Sertifikaciono telo Pošte – Javno preduzeće pošte Srbije, Sertifikaciono telo Privredne komore Srbije i dr.)

Kako se dodaje, to se dešava ako je za ostvareni prihod podneta pojedinačna poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima (Obrazac PPP PD) u kojoj je kao identifikator fizičkog lica, obveznika godišnjeg poreza na dohodak građana, unet broj pasoša.

Takođe dešava se i ako do postavljanja poreske prijave na portal Poreske uprave nije podneta odgovarajuća poreska prijava o ostvarenim prihodima fizičkog lica, ili ako poreski organ ne raspolaže potrebnim podacima u datom momentu i dr.

„U slučaju da poreski obveznik ne poseduje Кvalifikovani elektronski sertifikat, za pristup portalu Poreske može ovlastiti drugo lice, rezidenta Srbije koje poseduje sertifikat, podnošenjem ovlašćenja za upotrebu elektronskih servisa (PEP obrazac) nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu svog prebivališta/boravišta“, dodaje se u saopštenju.

Konačno objavljen pravilnik o poreskoj prijavi za frilensere

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.