Srbija

22.03.2023. 15:10

Nova ekonomija, Digitalna zajednica

Autor: Nova ekonomija

Konačno objavljen pravilnik o poreskoj prijavi za frilensere

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Protest frilensera krajem 2020. godine.

Srbija

22.03.2023. 15:10

Poreska prijava za frilensere, ljude koji ostvaruju prihod iz inostranstva kao fizička lica, propisana je novim pravilnikom pod nazivom PP OPO-K. Ona će se upotrebljavati tek za prihode koje frilenseri ostvare od drugog kvartala 2023. godine, pa nadalje. Pravilnik je donet nakon više godina od izmena poreskih zakona i protesta koji su organizovani zbog namere Poreske uprave da retroaktivno naplati namete od više hiljada frilensera.

Objavljivanje novog Pravilnika o poreskoj prijavi PP OPO K (Pravilnik o poreskoj prijavi o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu, odnosno drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika), potvrdilo je i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije.

Krajem 2022. godine izmenama Zakona o porezu na dohodak građana usvojeno je rešenje za oporezivanja fizičkih lica koja rade preko interneta.

Uredba o novom pravilniku za oporezivanje objavljena je na SLEDEĆEM LINKU.

Kako je tada preneo i portal Nove ekonomije, to rešenje propisuje da frilenseri od 2023. godine prihode prijavljuju na kvartalnom nivou.

Svi detalji predloga za oporezovanje frilensera

Kako se dodaje u tekstu koji je objavila Digitalna zajednica, zbog tehničkih mogućnosti i kratkog roka Ministarstvo finansija „nije bilo u mogućnosti da izradi najavljeni portal preko kog je moguće vršiti prijavu poreza“.

Kako se navodi, to znači da će se za prihode ostvarene u prvom kvartalu (od 1. januara do 31. marta 2023. godine) podnositi prijave na Obrascu PP OPO.

PENZIJSKO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA FRILENSERE

Pored poreza koji frilenseri zbog izmena Zakona o porezu na dohodak građana moraju da plaćaju, tu su i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Osnovica za uplatu doprinosa za PIO iznosi minimalno trostruki iznos najniže mesečne osnovice za doprinose, koja je zapravo 35 odsto prosečne mesečne zarade isplaćene u period od godinu dana, počevši od septembra 2022.

Na tu osnovicu se potom računaju doprinosi po stopi od 24 odsto.

Što se tiče osnovice za obavezno zdravstveno osiguranje na mesečnom nivou, ona iznosi 15 odsto prosečne mesečne plate u prethodnoj godini.

Ova prijava može se podneti u elektronskom ili neposredno u pismenom obliku.

Kako je nedavno podsetio N1, oporezivanje frilensera regulisano je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, krajem 2022. godine.

Svaki frilenser će na osnovu visine prihoda u kvartalu imati opciju da izabere jedan od dva ponuđena modela obračuna.

Prvi model je povoljniji za ljude sa nižim prihodima ili koji povremeno dobijaju novac na ovaj način, dok je drugi model povoljniji za više prihode.

Kod frilensera koji odaberu prvi model oporezivanja, od kvartalnih prihoda oduzima se 96.000 dinara, određenih Zakonom o porezu na dohodak građana, što je iznos koji predstavlja normirane troškove, što su zapravo troškovi poslovanja koji se priznaju bez ikakvog dokaza da su napravljeni.

Na iznos koji je dobijen na ovaj način, plaća se porez od 20 odsto.

Drugi model podrazumeva da se od tromesečnih prihoda oduzimaju normirani troškovi koji iznose 57.900 dinara.

Međutim, iako su normirani troškovi u ovom modelu manji, kako bi se dobila osnovica za porez potrebno je oduzeti još 34 ostvarenih prihoda frilensera koji se na ovaj način oporezuje.

Tek na tako dobijeni iznos plaća se porez od deset odsto.

Od ova dva modela, frilenseri samostalno mogu da odaberu onaj koji im više odgovara, a svakog kvartala mogu da menjaju svoju odluku.

NEZADOVOLJSTVO FRILENSERA

Frilenseri su krajem 2020. godine, kao i tokom 2021. godine, više puta protestovali zbog namere države da im retroaktivno naplati porez, za nekoliko godina unazad.

Poslednji protesti bili su, kako je tada prenela Nova ekonomija, zbog previsoke stope oporezivanja. Održani su u više navrata, sredinom i krajem januara 2023. godine.

Problem naplate poreza frilenserima pokazao se kao veoma komplikovan, tako su krajem prošle godine rešenja za plaćanje poreza stigla i nekim pomorcima i to za prihode koje su imali tokom 2017. godine.

Pored pomoraca, takva rešenja su takođe stizala i nekim radnicima na internetu i taj problem javio se upravo nakon donošenja novog rešenja za njihovo oporezivanje u narednom periodu.

Novi način oporezivanja frilensera kritikovao je i Fiskalni savet Srbije, zbog toga što prema mišljenju njjegovih predstavnika stvara nove razlike u oporezovanju prihoda u Srbiji.

Poreska uprava sveštenicima poslala rešenja o doprinosima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.