Vesti iz zemlje

27.04.2021. 14:02

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Građani se za subvencionisanje energetske efikasnosti prijavljuju od jula

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija kojima se finansira poboljšanje energetske efikasnosti u kućama u stanovima. Ukupan iznos sredstava koja se za te namene dodeljuju građanima je 54 miliona dina...

Foto: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija kojima se finansira poboljšanje energetske efikasnosti u kućama u stanovima. Ukupan iznos sredstava koja se za te namene dodeljuju građanima je 54 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Aktuelni poziv je namenjen lokalnim samoupravama koje imaju rok da se prijave do 21. maja u 15 časova, a one će svoje javne pozive građanima koji su zainteresovani za subvencionisanje tih radova, raspisati najverovatnije početkom jula, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Prijave lokalnih samouprava, kako se naglašava, treba da stignu na pisarnicu Ministarstva rudarstva i energetike,  na adresi u ulici Nemanjina 22-26, u Beogradu, a neophodno je i da one budu overene pečatom prijema.

Odluka o izboru Programa biće objavljena na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike, koja se nalazi OVDE.

Za sve informacije u vezi sa Javnim pozivom svi zainteresovani mogu da se obrate na elektronsku adresu fondee@mre.gov.rs.

Program energetske sanacije može obuhvatiti energetsku sanaciju svih objekata, odnosno stambene zgrade, porodične kuće i stanove, ali i samo porodične kuće pojedinačno.

Izabrane jedinice lokalne  samouprave će nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, a na osnovu svojih propisa o raspodeli sredstava, putem javnog poziva birati krajnje korisnike tih sredstava, građane, odnosno fizička lica. 

VLADA SRBIJE IZDVAJA 500 MILIONA DINARA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

KOJI RADOVI SE SUBVENCIONIŠU?

Subvencijama za mere energetske efikasnosti, kako se navodi sa sajtu ministarstva, obuhvaćeni su sledeći radovi koje gražani izbode na svojim objektima:

  • zamena spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije zidova, krovova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača koji su okrenuti prema negrejanom prostoru;
  • radovi na sistemu za grejanje, ili njegova zamena efikasnijim sistemom, zamena kotlova, ugradnja toplotnih pumpi, ili elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora termostatskim ventilima, kalorimetrima i balans ventilima;
  • ugradnja novih efikasnih uređaja za klimatizaciju i ventilaciju;
  • ugradnja solarnih kolektora za grejanje vode.

Za zamenu kotlova, kako se napominje, isključivo se podrazumeva ugradnja novog izvora toplote koji kao gorivo koristi drvnu biomasu (pelet, briket, sečka, pirolizu drveta), prirodan gas, kao i tečni naftni gas.

Kako se naglašava, sredstva se neće dodeljivati za pojedinačne projekte energetske sanacije koji se ne odnose na izolaciju stambenih  zgrada, porodičnih kuća i stanova, ili ako ne obuhvataju radove na sistemima za grejanje.

Ukupno raspoloživa sredstva za subvencije su 54 miliona dinara, a maksimalni iznos subvencija koji ministarstvo dodeljuje po jednoj lokalnoj samoupravi ne može biti veći od 10 miliona dinara.

Udeo subvencija u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije je 50% i pokrivaju ga lokalne samouprave i ministarstvo.

Info sesija povodom Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, JP 2/21 održaće se u sredu 28. aprila u 10 časova preko onlajn aplikacije Zoom.

Posebnom uredbom Vlada Srbije ove godine za energetsku efikasnost u javnim i privatnim obejktima ukupno izdvaja 500 miliona dinara.

Subvencije dolaze u godini kada postaje aktuelan i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

UŠTEDA ENERGIJE USKORO PODLEŽE ZAKONSKOJ KONTROLI

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.