Vesti iz zemlje

18.04.2022. 12:56

CINS

Autor: Nova Ekonomija

Gradski funkcioner negirao da je hteo da sakrije sliku „Stražar“

Nova ekonomija/Paola Felix Meze

Gradski funkcioner Nikola Kovačević negirao je pred sudom da je hteo da sakrije od carinika sliku „Stražar“ i objasnio da je želeo upravo suprotno – da prijavi kulturno dobro. 

Kako kaže, to je uradio zato što je želeo da Stražar ostane u zemlji, piše CINS

U martu, nakon više od pola godine kako su carinici kod njega pronašli vrednu sliku „Stražar“ i podneli prekršajnu prijavu, gradski funkcioner Nikola Kovačević saslušan je u Prekršajnom sudu u Beogradu. 

„U situaciji kad istu ne bih prijavio, slika bi isto tako mogla da izađe iz zemlje bez ičije saglasnosti odnosno bez saglasnosti Narodnog muzeja“.

Sudiji je ispričao i da se po sletanju prvo uputio ka crvenom kontrolnom prolazu, prolazu kuda po pravilu idu putnici koji imaju šta da prijave, ali tamo nije bilo nikoga od carinskih službenika.

Kazao je i da je sačekao par minuta da se neko pojavi i video carinike kako stoje na zelenom kontrolnom prolazu. 

„Gledao sam u njihovom pravcu, mislio sam da će neko od njih da dođe. Međutim, kako se to nije desilo ja sam krenuo ka zelenom kontrolnom prolazu“.

Prema njegovim rečima, cariniku je rekao da ima sliku – kulturno dobro koje vraća u zemlju. Carinik mu je odgovorio da sliku stavi na skener, što je Kovačević, tvrdi, uradio.

„Službenik me je pitao ‘jel ulje na platnu’ i ja sam rekao da jeste i tada mi je carinski službenik rekao da sam u carinskom prekršaju. Ja sam ga pitao zašto, a on mi je odgovorio ‘zato što si prešao liniju’. Ja sam burno odreagovao jer sam se osetio prevarenim“, prepričao je Kovačević.

Kovačević je rekao i da je u toku razgovora sa carinikom tvrdio da se na kulturna dobra ne plaća carina i pokazao mu dokumentaciju o slici.

Na pitanje carinika kako je mislio da ne plati carinu kada je tražio povraćaj poreza, odgovorio mu je da ne zna svoj posao i da pogleda fakturu koja je bez pečata austrijske carine.

„On je meni rekao ‘Nećeš ti mene da učiš mom poslu, sad ćeš da vidiš'“, prepričao je Kovačević sudu razgovor koji je prethodio carinskoj proceduri.

CINS: Funkcioneru SNS-a na aerodromu oduzeta slika Paje Jovanovića

Iskaz carinika koji je pred sudom ispričao da mu je Kovačević rekao da u kesi nosi nešto slično venčanici, gradski funkcioner ocenio je kao sraman. Prema njegovim rečima, nije istina ni da je drugom cariniku iz kontrole rekao da će kontaktirati prijatelja iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). 

„Samo sam tražio da vrate kamere i da se vidi šta i kako se sve desilo na šta carinski službenik nije odreagovao. Ja sam nakon toga rekao da ću zvati svoje prijatelje da mi pomognu da pribavim snimak“.

Kovačević je istakao da i dalje misli da na sliku ne treba da plati porez. 

„Potpuno je suludo da se na cenu slike, uslugu aukcijske kuće sa PDV-om, autorska prava plaća i carinska dažbina u iznosu od 45.000 evra, i ko bi u toj situaciji pristao da donese sliku u svoju zemlju“.

On je sudu dostavio i više fotografija. Na jednoj od njih se vidi kako sa Stražarom u ruci šeta ulicama Beča, a dostavio je i fotografije praznog crvenog kontrolnog prelaza i zelenog izlaza na kojem se vidi nekoliko carinika. U dokumentaciji ne stoji kada su slike sa aerodroma nastale.

CINS: Gradski sekretar iz slučaja „Stražar“ prećutao 130.000 evra, kola i oružje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.