Javni poziv za subvencionisanje solarnih panela otvoren do 1. oktobra

Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike rapsisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća, odnosno ugradnju solarnih panela. Za ovu namenu opredeljeno je ukupno 50 miliona dinara. 

Prijave mogu da podnesu jedinice lokalne samouprave (opštine, gradovi i grad Beograd), kao i gradske opštine i one mogu konkurisati samo sa jednim Programom, piše u pozivu. 

Program koji finansira Ministarsvo konkretno obuhvata: 1. ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe; 2. izradu neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Maksimalni iznos sredstava podsticaja koji dodeljuje Ministarstvo po jedinici lokalne samouprave (JLS) iznosi do 100 odsto planiranih budžetskih sredstava JLS za ovu namenu, a ne može biti veći od 5.000.000 dinara po lokalnoj samoupravi. 

Ministarstvo objavilo spisak: Za zamenu stolarije 224 miliona u 67 opština
Tri koraka do solarnih panela, država daje pola novca za instalaciju

Udeo građana u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije porodičnih kuća iznosi minimalno 50 odsto, dok subvencionisani deo sredstava podsticaja, do 50 odsto, pokrivaju JLS i Ministarstvo.

Kao kriterijume za izbor Ministarstvo je propisalo: 1. spremnost Programa za realizaciju; 2. procenat učešća u finansiranju programa; 3. prethodna iskustva u sprovođenju aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti u stambenom sektoru; 4. razvijenost jedinice lokalne samouprave u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu. 

Vlada Srbije izdvaja 500 miliona dinara za energetsku efikasnost

Rok za dostavu prijava na pisarnicu Ministarstva je najkasnije do 1. oktobra 2021. godine do 15.00 časova.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.