Srbija

13.09.2022. 09:41

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Kada se najviše isplate solarni paneli?

Foto: Pxhere

Solarni paneli na krovu

Srbija

13.09.2022. 09:41

Prozjumeri, domaćinstva koja proizvode i kupuju struju, najviše mogu da uštede ako proizvodnjom iz solarnog postrojenja pokriju što veći procenat sopstvene potrošnje, kažu iz Ministarstva rudarstva i energetike.

To se postiže i ukoliko je dinamika potrošnje jednog prozjumera usklađena sa dinamikom proizvodnje iz njegovog solarnog postrojenja, navode u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Prozjumer iz Rume, Nenad Maričić, kazao je za naš portal da se ugrađivanje solarnih panela isplati samo domaćinstvima koja ulaze u crvenu zonu kada troše struju.

Međutim, takva domaćinstva ne spadaju obična domaćinstva koja spadaju u prosečne potrošače struje.

On je dodao i da je, zbog brojnih troškova, za isplativost investicije potrebno i do 15 godina, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

„Ja sam računao da nam je potrebno 15 godina za povrat investicije. To se meni isplati za 15 godina iz razloga što sam panele kupio još prošle godine pre poskupljenja i tad su me izašli 30 odsto manje“, rekao je za naš portal Nenad Maričić iz Rume čije domaćinstvo ima solarne panele.

Prozjumeri se žale na trenutni način obračuna PDV-a, akcize, kao i zbog plaćanja naknade za pristup distributivnom sistemu.

Objašnjavaju i da su mnoga domaćinstva zbog svega toga odustala od ugrađivanja solarnih panela i mini elektrane.

Problem sa obračunom PDV-a nastao je zbog toga što EPS prozjumerima PDV obračunava na ukupnu struju koja im je isporučena umesto na razliku između isporučene i proizvedene struje.

Ministarstvo rudarstva i enegetike, kako nam je odgovoreno, smatra da prozjumeri treba da plaćaju PDV samo na razliku između isporučene i proizvedene energiju, ali se Ministarstvo finansija sa time ne slaže. Više o tome, čitajte na linku.

Takođe, Ministarstvo je pojasnilo i da svi krajnji kupci plaćaju naknadu za pristup distributnom sistemu, zbog čega od toga nisu izuzeti ni prozjumeri.

Subvencije za prozjumere

U okviru Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i domaćinstava, koji je pokrenut prošle godine, realizuje se i podprogram energetske sanacije porodičnih domaćinstava kroz ugradnju solarnih panela, piše u odgovoru Ministarstva energetike.

„Model po kojem se realizuje program je da Ministarstvo energetike u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave (JLS) daje građanima subvencije do 50 odsto vrednosti izvedenih radova energetske sanacije (25 odsto ministarsvo i 25 odsto lokalna samouprava)“, dodaje se u odgovoru našoj redakciji.

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisuje javni poziv za JLS, a nakon prijave, potpisivanja ugovora, JLS su u obavezi da raspišu dva javna poziva, prvi za privredne subjekte koji realizuju mere energetske sanacije, a drugi za građane.

„Građani imaju priliku da biraju privrednog subjekta sa konačne rang liste koju objavlјuje JLS i obrate im se sa zahtevom da se napravi predmer i predračun za izvođenje radova.“

Sa tim predmerom i predračunom i ostalom dokumentacijom (lična karta, obrazac, račun za električnu energiju i dokaz o vlasništvu objekta) zahtev se predaje JLS.

„Nakon isteka roka za prijave građana, Komisija za realizaciju mera energetske sanacije koju formira JLS obilazi domaćinstva i donosi preliminarnu rang listu, a zatim i konačnu.“

Posle toga se potpisuju trojni ugovori između JLS, privrednog subjekta i građanina i dogovaraju se o terminu početka radova, piše u odgovoru ministarstva.

Kada se završe radovi, podnosi se dokumentacija Elektrodistribuciji, pa nakon dobijanja priključka JLS prenosi deo sredstava subvencije privrednom subjektu.

Iznos subvencija određuje Komisija za realizaciju mera energetske sanacije obrazovana od strane JLS, a na osnovu predmera i predračuna koji izdaju privredni subjekti.

Nenad Maričić iz Rume, čije je domaćinstvo postalo prozjumersko, rekao nam je da, ako se uzmu državne subvencije, one u realnosti iznose 30 odsto.

Maričić je rekao da njegovo domaćinstvo nije ni uzelo subvencije jer ih u trenutku kada su nabavljali solarnu opremu nije ni bilo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.