Srbija

20.09.2022. 08:00

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Ketering dostava uz fiskalni račun

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

20.09.2022. 08:00

Preduzetnici koji se bave keteringom u obavezi su da imaju nove fiskalne kase za usluge date potrošačima (fizičkim licima), ali nisu u obavezi ako pružaju usluge isključivo firmama ili školama, piše u biletnu Ministarstva finansija.

Dakle, ketering na osnovu ugovorenih aranžmana pripremanja i posluživanja hrane ne spada u delatnosti koje su Uredbom oslobođene obaveze evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase.

U biltenu piše da je preduzetik koji pruža usluge keteringa u obavezi je da promet ostvaren pružanjem tih usluga fizičkim licima evidentira preko nove fiskalne kase, i to nezavisno od načina plaćanja (gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način), uključujući i primljene avanse za budući promet navedenih usluga.

U jednoj kereting firmi u centru Beogarad kažu da izdaju fiskalne račune i da im nova fiskalizacija ne predstavlja nikakav problem.

„Veći problem imamo sa starom fiskalnom kasom koju ne možemo da odjavimo dok ne istekne ugovor“, kaže radnik u toj firmi.

Od početka pandemije posao je krenuo silaznom putanjom, ove godine se malo poboljšala situacija u odnosu na prethodnu godinu, ali nije ni blizu kao pre pandemije. On kaže da su na granici preživljavanja.

„U slučaju kada preduzeće pruža usluge keteringa (pripremanja i posluživanja hrane na osnovu ugovorenih aranžmana) isključivo firmama, na primer, školama sa kojima imaju zaključene ugovore o snabdevanju, onda nije u obavezi da tako ostvaren promet evidentira preko nove fiskalne kase“, piše u Biltenu Ministarstva finansija.

Zato što se tako ostvaren promet ne smatra prometom iz maloprodajnog objekta.

Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko nove fiskalne kase navedene su delatnosti koje su oslobođene obaveze evidentiranja prometa preko e-kase.

Prema toj Uredbi, delatnostima za koje ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronske fiskalne kase smatraju se i radinosti iz Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima.

Odnosno poslovi domaće radinosti, osim kamenorezačkog zanata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.