Vesti iz zemlje

23.04.2021. 08:06

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Knjaževac izdvaja 1,4 miliona za koncerte uprkos koroni

Koncerti i dalje ne mogu da se organizuju jer je na snazi zabrana okupljanja, ali je Turistička organizacija opštine Knjaževac (TOOK) uprkos tome sprovela javnu nabavku kako bi obezbedila nastupe estradnih izvođača na manifestacijama koje ...

Foto: Pixabay

Koncerti i dalje ne mogu da se organizuju jer je na snazi zabrana okupljanja, ali je Turistička organizacija opštine Knjaževac (TOOK) uprkos tome sprovela javnu nabavku kako bi obezbedila nastupe estradnih izvođača na manifestacijama koje se organizuju u samom gradu, ali i u okolnim selima. 

Za ovu namenu izdvojeno je 1,4 miliona dinara (oko 11.600 evra), tako što bi nastup Ane Bekute trebalo da bude plaćen 600.000 dinara, Darka Filipovića 570.000 dinara, a Radiše Uroševića 200.000 dinara.

Posao je dobila firma iz Knjaževca „Good Job 019“, koja je ujedno bila i jedina koju je TOOK pozvao da dostavi svoju ponudu, s obzirom na to da je sproveden pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva.

Da li profesor Kavčić ugrožava autorska prava (VIDEO)

Izvođači su dali saglasnost da u njihovo ime i za njihov račun ponuđač pregovara sa naručiocem i ugovori njihove nastupe na navedenim manifestacijama, piše u odluci o dodeli ugovora. 

„Good job 019“ će, osim pregovaranja, imati i obavezu da organizuje prevoz i obezbedi da izvođači budu na lokaciji održavanja koncerta dva sata pre nastupa, obezbedi prisustvo izvođača na probama i davanja izjava za medije, rešava sve zahetve izvođača i vezi sa realizacijom usluge i obračuna i isplatiti izvođačima dogovorene honorare.

Izabrana firma, koja je u vlasništvu Zorice Stojanović, registrovana je za usluge sisteme obezbeđenja, ali ima i ogranke koji se bave štampanjem, uslužnim delatnostima u kopnenom saobraćaju, taksi prevozom, a jedan od ogranaka je i agencija za zapošljavanje.

„Good job 019“ je već organizovao nastupe izvođača za knjaževačke događaje i to kada je 2019. organizovao koncert Bobana Zdravkovića za 140.000 dinara.

Beogradski čelnici se hvale nagradom koju nisu dobili

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet lica i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Kulturno-umetnički događaji su od ove mere izuzeti, tako što je moguće pristustvo najviše 500 posetilaca, ali je u Vladinoj uredbi jasno istaknuto da to ne važi za koncerte i „druge manifestacije estradnog karaktera“. U opštini Knjaževac je takođe na snazi vanredna situacija zbog širenja virusa.

„Molitva pod Midžorom“, događaj na kome bi trebalo da nastupa Ana Bekuta, održava se 6. maja, „Zvuci trube sa Timoka“ na kome je planiran koncert Darka Filipovića u toku leta, a manifestacija „Sabor na Pandžuru“ gde bi trebalo da se pojavi Radiša Urošević krajem avgusta. 

Ukoliko se do tada mere ne promene, ova nabavka za koju je već dodeljen ugovor, neće moći da se sprovede.

Iz Turističke organizacije opštine Knjaževac za Novu ekonomiju objašnjavaju da se koncerti neće održati ukoliko epidemološka situacija to ne bude dozvoljavala i napominju da se svi događaji održavaju na otvorenom prostoru.

„U ugovoru je određenim članom predviđeno da se neće realizovati u slučaju više sile ili nastupanja okolnosti koje onemogućavaju izvršenje usluge, o čemu ce naručilac pismenim putem obavestiti izvršioca usluge.U tom slučaju ugovor neće proizvoditi pravno dejstvo niti ce naručilac imati obavezu da plati ugovoreni iznos na ime izvršenja usluge, jer ista zbog nepovoljne epidemiološke situacije i propisanih mera kriznog štaba jednostavno nije mogla biti realizovana“.

Iz organizacije ističu da su javnu nabavku sproveli, jer da se u narednom periodu poboljšala epidemiološka situacija, a da nije organizovana javna nabavka, nastupi ne bi mogli da se organizuju.

Za planirane nastupe estradnih umetnika, Knjaževac je izdvojio više od 11.000 evra, iako ova opština spada u IV kategoriju po razvijenosti, što znači da pripada veoma siromašnim krajevima i da je njen stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.

Ukupni planirani prihodi ove opštine za celu 2021. godinu trebalo bi da budu 1,1 milijardu dinara, odnosno 9,5 miliona evra. 

Prosečna plata građana ove opštine prošle godine bila je 45 hiljada dinara, što je za četvrtinu manje od republičkog proseka.

Katarina Baletić

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.