Vesti iz zemlje

02.02.2024. 11:35

Autor: Katarina Pantelić

Krušik demantuje da je otpustio radnike, ali najavljuje smanjenje broja zaposlenih

Nova ekonomija / Dimitrije Gašić

Kompanija „Krušik“ iz Valjeva demantovala je da je juče otpustila 73 radnika, ali je u saopštenju potvrdila da je će zbog „organizacionih promena“ do smanjenja broja zaposlenih ipak doći, odnosno da je na nivou fabrike doneta Odluka o organizacionim promenama i Predlog programa rešavanja viška zaposlenih.

Kompanija je u saopštenju navela i da je postupak rešavanja viška zaposlenih započet u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Krušik dodaje da je „svaki korak u predstojećem procesu isplaniran u najboljem interesu svih učesnika“.

„Odluka o raspodeli radne snage može biti rezultat strategije optimizacije poslovanja kako bi se iskoristili resursi na najefikasniji način i osiguralo održavanje konkurentnosti kompanije. Razlozi za donošenje ove odluke u skladu su sa Poslovnom politikom kompanije i strateškim ciljevima koji su pre svega usmereni na stabilnost i održivost, vodeći računa o socijalnom aspektu“, dodaje se u saopštenju.

Iz fabrike su naglasili da će u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje svako od randika koji će dobiti otkaz, u vrlo kratkom roku dobiti priliku da se zaposli kod drugog poslodavca na teritoriji Valjeva.

Ovom prilikom podsećamo da je privredna situacija grada Valjeva, značajno bolja nakon otvaranja nekoliko fabrika iz inostranstva koje su svoje pogone izgradile u prethodnom periodu. Danas u gradu postoji jaka i zdrava konkurencija kako među poslodavcima tako i među kadrovima koji traže zaposlenje. Ne sumnjamo da će svaki vredan radnik, u kratkom roku, doći do zasluženog radnog mesta…

Dodali su i da se fabrika vodi sledećim principima: „rad, red, disciplina, održivo poslovanje, razvojna strategija i ostvarivanje zadatih posolvnih planova“, optužujući neimenovane aktere za „rušenje radne atmosfere, podstrekivanje na nerad i sabotažu“.

„Čini se da pojedincima izuzetno smeta, da prihvate da se u Krušik na posao dolazi sa jasnom idejom, da se radne obaveze izvrše kvalitetno i savesno i da se plata pošteno zaradi… Laži, manipulacije, zloupotreba fabričkih resursa i nerad, nikome neće doneti bolji položaj. Danas se u najvećoj valjevskoj fabrici može opstati i napredovati isključivo na osnovu dobrog i vrednog rada. Ako do sada niste shvatili, danas pokušajte ponovo da razumete da je fabrika Krušik slobodni igrač na svetskom tržištu gde se za kupce, protiv jake konkurencije, bori isključivo svojim radom, zalaganjem i kvalitetom svojih proizvoda“, dodaje se u saopštenju.

Iz Krušika su dodali i da je novo ugovaranje u 2022. i 2023. godini na rekordnom nivou, da je realizacija u protekloj godini blizu najveće ikad ostvarene, dug prema dobavljačima drastično smanjen, kreditne obaveze se redovno izmiruju, zarade ne kasne „niti jedan jedini dan“.

Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata je u jučerašnjem saopštenju javnosti navela da je Kriušik za manje od godinu dana otpustio više od 140 radnika.

Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika, ASNS je navela gašenje pogona proizvodnje lovačke municije, proizvodnje kartonske ambalaže i zatvaranje „Istraživačko-razvojnog centra“.

„Među otpuštenim radnicima nalaze se i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata i pored toga što ove ketrgorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i Kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika“, navela je ASNS.

Krušik otpušta još 73 radnika

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.