Srbija

31.08.2023. 12:35

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Mali hladnjačari još nisu dobili kredite za isplatu prošlogodišnje maline

Foto: Naše voće Srbija

Srbija

31.08.2023. 12:35

Glavna, letnja sezona berbe maline u Srbiji je okončana, ali krediti koje je država odobrila malim i srednjim hladnjačama za isplatu prošlogodišnjeg roda maline i dalje nisu realizovani. Predstavnici Udruženja „Naše voće Srbija“ kažu da je vremena za spas malih zadružnih hladnjača, koje se pored skladištenja bave i gajenjem ovog voća, sve manje.

Obezbeđenje kredita za isplatu roda maline iz 2022. godine je po zaključku Vlade Srbije, kako se podseća, bio lager maline do 100 tona, po ceni od 300 dinara za jedan kilogram zamrznute i uskladištene maline, a potpisana lična menica od strane zakonskog zastupnika hladnjače.

„To se nije završilo do danas i sada imamo probleme sa rodom maline u plasmanu i isplati 2023. godine, dovodi se u pitanje opstanak sektora malinarstva. Svaki komentar bio bi suvišan i to smo kao papagaji već ponovili 1.000 puta – da malina nema alternativu u našem regionu“, kaže za Novu ekonomiju Božo Joković, predstavnik udruženja „Naše voće Srbija“.

On podseća da je dobijaanje kredita potvrđeno Uredbom Vlade po jasnim zakonskim odredbama.

„Sve je doneto kao Interventna mera u sanaciji poremećaja tržišta maline u 2022. godini i dostavljeno Ministarstvu poljoprivrede i Banci Poštanska štedionica da se realizuje“, dodaje Joković.

Malina na lageru u hladnjači upakovana u kutije i hladnjačariFoto: Naše voće Srbija

Država je za isplatu maline iz 2022. godine inače izdvojila dve milijarde dinara.

Zbog aktuelne situacije, udruženje će u subortu 2. septembra ponovo održati sastanak u Arilju u prostorijama Zanatskog doma u 18 sati.

Prema rečima predtavnika udruženja, to je zadnji pokušaj i predlog rešenja za spas malih hladnjača koje su, kako se navodi, već dve godine pod pritiskom nametnutih uslova u poslovanju u sektoru malinarstva u Srbiji.

U udruženju podsećaju da malina u Srbiji i u Arilju nema alternativu u vezi sa opstankom ruralnih područja u Srbiji.

„Udruženje malih hladnjača i velikih ptoizvođača maline ‘Naše voće Srbija’ dalo maksimum u iznalaženju rešenja po pitanju isplate roda maline iz 2022 god prema ptoizvođačima“, dodaje se u saopštenju.

Cena maline ne može da bude ista kao 2008. godine

„Nadamo se da će razum pobediti i da ćemo naći izlaz iz ove teške situacije. Nemamo više ni minut pravo da trošimo vreme na pojedinačne interese“, dodaju u udruženju Naše voće.

Kako se dodaje, problemi su se nagomilali, 2022. godine cena maline koja je obećana proizvođačima bila je visoka, od 500 do preko 600 dinara za kilogram, pa je nastao problem sa njenim plasmanom kad joj je pala cena na međunarodnom tržištu.

„Isti scenario se dogodio i 2023. samo sa razlikom u ceni maline“, dodaje Joković.

Ove godine cena maline kretala se od 190 do 240 dinara za kilogram, dok su proizvođači naglašavali kako im je neisplativo da je beru ispod tri evra za kilogram.

Cena maline ispod tri evra „potpuno neisplativa“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.