Srbija

31.05.2023. 07:05

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Na Voždovcu u planu gradnja novih 500.000 stambenih kvadrata

Cementiranje Foto: Pexels

Srbija

31.05.2023. 07:05

Na beogradskoj opštini Voždovac, između ulica Braće Jerković, Kružnog puta, Darvinove i Bulevaru Peka Dapčevića, u planu je da se grade nove zgrade za stanovanje. Ukupna površina novih objekata će iznositi oko 500.000 kvadarata, vidi se u planu koju je objavio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

Sekretarijat je oglasio rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije područja između navedenih ulica, sa vezama sa postojećom i planiranom infrastrukturom.

Približna površina tog područja je 20,3 hektara, piše u elaboratu za rani javni uvid.

Odluka da se izradi plan doneta je na inicijativu privrednog društva „Jinpros“ doo.

Kako se navodi u elaboratu, za taj prostor se planiraju sledeće namene: površine za stanovanje (zona višeporodičnog stanovanja u postojećim organizovanim naseljima i zona stanovanja u novim kompleksima), komercijalni sadržaji, mreže saobraćajnica i zelene površine.

Trenutno je postojeća bruto razvijena građevinska površina (BRGP) stanovanja na tom prostoru oko 35 hiljada kvadrata, a planirano je da ubuduće iznosi 520.000 m2. Takođe je predviđeno i 50.000 kvadrata komercijalnih sadržaja.

Bruto razvijena građevinska površina je zbir površina svih nadzemnih etaža objekta, merenih u nivou podova svih delova objekta.

Predviđa se i da će se broj stanovnika na tom prostoru povećati sa 1.273 na oko 13.000.

U Jurija Gagarina planira se izgradnja novih stambeno-poslovnih zgrada

Kako se navodi u dokumentaciji, trenutno se na toj lokaciji prepoznaju dve različite grupacije objekata.

Na delu uz Ulicu Braće Jerković grupisani su „slobodnostojeći“ stambeni objekti u otvorenom bloku.

U delu ugla Bulevara Peka Dapćevića i Darvinove grupisani su, uglavnom, stambeni objekti lošeg kvaliteta, koji čine nehigijensko naselje. Slični objekti nalaze se i u blizini ugla ulica Кružni put i Braće Jerković, piše u dokumentaciji.

Drugu grupaciju objekata čine privredni objekti, grupisani uz južni deo obuhvata. Na ostatku lokacije je uglavnom neuređen i devastiran prostor.

Zainteresovana lica mogu da mišljenje na planirana rešenja dostave u pisanoj formi Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove (preko pisarnice u Ulici kraljice Marije 1 zaključno sa 12. junom 2023. godine).

Informacije o predloženim rešenjima, zainteresovanim licima, davaće predstavnik obrađivača plana od 12 do 18 časova, utorkom i četvrtkom u zgradi Gradske uprave Grada Beograda (27. marta broj 43-45).

U bloku 67a u planu crkva i stambeno-poslovne zgrade

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.