Vesti iz zemlje

21.12.2021. 16:03

Nova ekonomija O.B.

Autor: Nova Ekonomija

Nabavka medicinske opreme i dalje tajna

Nedopustivo je da javnost bude uskraćena za najosnovnije podatke o javnim nabavkama medicinske opreme tokom pandemije, ocenili su panelisti diskusije “Javne tajne o javnom zdravlju” koju je organizacija Partneri za demokratske promene Sr...

Foto: Pixabay

Nedopustivo je da javnost bude uskraćena za najosnovnije podatke o javnim nabavkama medicinske opreme tokom pandemije, ocenili su panelisti diskusije „Javne tajne o javnom zdravlju“ koju su organizovali Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija).  

Advokat Rodoljub Šabić smatra da je situacija krajnje zabrinjavajuća u pogledu dostupnosti informacija od javnog značaja u oblasti zdravstva tokom poslednje dve godine.

„Ne samo sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama, transparentnosti i budžeta nego načelno je nedopustivo da javnost bude uskraćena za najelementarnije podatke iz ove oblasti već dve godine koliko traje korona kriza. I netransparentne nabavke sve ovo vreme bude sumnju u korupciju, a u poslednje vreme te sumnje su umnogome povećane“, rekao je Šabić. 

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, kako je podsetio, obećala je da će dan po ukidanju vanrednog stanja biti priložen račun o javnim nabavkama, ali taj račun nije položen ni posle više od godinu dana. 

Promet PCR testova u Srbiji prošle godine najmanje 30 miliona evra

Marina Mijatović, advokatica Pravnog skenera, ukazala je da tokom pandemije bilo primetno izbegavanje otvorenog postupka koji je najtransparentniji postupak u kom se mogu videti sve faze nabavke. 

Ona se slaže da je prošle godine postojala potreba da se po hitnom postupku nabavi oprema da bi se zaštitili ljudski životi, što nekada može biti opravdano, ali u velikom broju slučajeva ne može biti opravdanja.  

„Ove godine zdravstvene ustanove su više puta u toku godine nabavljale dobra i koristile su pregovarački postupak pod izgovorom hitnosti, ali obrazloženja hitnosti nisu bila u skladu sa normama. Primetili smo da se uglavnom prijavljuje jedan ponuđač. Takođe, primetili smo da se često menjaju planovi javnih nabavki, pojedine javne ustanove i više od 20 puta godišnje menjaju planove“, rekla je ona.

Ministarstvo za 15 miliona evra kupilo ambulanta vozila, količina se ne zna

„Pandemija se uveliko zloupotrebljava, prošle godine je moglo biti opravdanja da se sprovede pregovarački postupak, ali ove godine nije moglo biti opravdanja“, rekla je ona.

Ana Toskić Cvetinović iz organizacije Partneri Srbija ocenila je da nikako ne sme da se desi da moramo da biramo između zdravlja i vladavine prava. 

Katarina Baletić, novinarka Nove ekonomije istakla je da su tokom pandemije van dometa javnosti ostali odgovori na pitanja kako se troši novac u postupcima javnih nabavki i da li država pravilno raspolaže novcem.

Prema istraživanju, Stavovi građana Srbije o transparentnosti javnih nabavki u vreme Covid 19, svaki treći ispitanik ili 31 odsto od ukupnog broja odgovorio je da nije bilo dovoljno objavljenih informacija o troškovima nabavke medicinske opreme u vreme pandemije, rekla je ona. 

Svaki približno četvrti ispitanik 23,4 odsto kaže da su informacije bile delimično objavljivane, dok približno svaki peti (22,5 odsto) smatra da uglavnom nije bilo dovoljno informacija. Pozitivan stav da je bilo dovoljno informacija ima 16,4 odsto ispitanika. 

Ministarstvo namestilo nabavku prečišćivača vazduha u centimetar

Najveći broj ispitanika 47,7 odsto, svaki drugi smatra da su informacije o cenama medicinske i druge opreme bitne, dok približno svaki deseti ispitanik (9,8 odsto) kaže da nisu bitne. Oko trećine ispitanika (36,8 odsto) odgovorilo je da su informacije o cenama delimično bitne.   

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.500 građana, telefonskom i onlajn anketom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.