NALED: Ove godine milion dolara za razvoj digitalne ekonomije

Foto: Pixabay

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava malim preduzećima, kao i svima koji žele da se digitalizuju i primene inovacije u svom poslovanju. Iznos sredstava koja su na raspolaganju je milion dolara, rok za prijave 4. jun, a NALED projekat sprovodi u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku kompanije Philip Morris.

Prvi godišnji konkurs orzganizuje se u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, koji vredi pet miliona dolara, a među glavnim ciljevima je otvaranje novih radnih mesta, unapređenje konkurentnosti domaće privrede, kao i čitavog inovacionog ekosistema u Srbiji.

STARTAPI MOGU DA RAČUNAJU NA EVROPSKI FOND ZA INOVATIVNA PREDUZEĆA

Kroz prvi deo projekta, u naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara za oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a biće obezbeđeno i nekoliko hiljada sati ekspertske podrške. 

"Srbija u kojoj će postojati veliki broj preduzetnika, malih i srednjih firmi koje su usvojile digitalno poslovanje i lakše nastupaju na stranim tržištima, biće zemlja sa još jačom i otpornijom ekonomijom", rekao je Ivan Miletić iz kompanije Philip Morris.

Drugi deo StarTech projekta biće usmeren na unapređenje regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija i promociju inovacija, najvećih inovatora i Srbije kao investicione destinacije.

"Iako se u oblasti inovacija (Srbija) bolje kotira u odnosu na većinu ekonomija sa sličnim BDP-om, u evropskim okvirima je među pet najslabije plasiranih", rekao je Dušan Vasiljević, predstavnik NALED-a.

VLADA SRBIJE: UKUPNO 170 MILIONA ZA INOVACIJE U PREDUZETNIŠTVU

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Pravo prijave za bespovratna sredstva u okviru StarTech programa imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova. 

U okviru prvog poziva preduzeća će moći da konkurišu za ukupno milion dolara, a visina granta zavisiće od LOT-a (količine novca namenjenog za bespovratna sredsva) za koji preduzeća apliciraju:

U okviru LOT-a 1 namenjenog startap timovima ili biznisima osnovanim ne pre 2019. godine, moguće je konkurisati za grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10%). 

LOT 2 i 3 su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima osnovanim pre 2019. koji mogu da konkurišu za grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20%) za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija.

Ukoliko preduzeća koja su se prijavila za LOT 2 i 3 planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, mogu da računaju na bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (uz sufinansiranje od 30%).  

Rok za prijave je 4. jun, a detaljne informacije o programu, svim uslovima i neophodnoj dokumentaciji za učešće, zainteresovani aplikanti mogu da nađu na isledećem LINKU, putem elektronske pošte info@startech.org.rs ili telefona 0800 000020.

Prvi info dan o projektu za sva zainteresovana preduzeća održan je 6. aprila u Čačku, a do kraja meseca projektni tim posetiće i Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Prema podacima Zavoda za statistiku, 69% velikih privrednih društava u Srbiji je inovativno, dok je taj procenat kod manjih preduzeća znatno niži i iznosi svega 47%. 

Srbija je na Globalnom indeksu inovacija (GII) prošle godine popravila plasman na 53. mesto među 129 zemalja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara