Vesti iz zemlje

08.06.2023. 12:28

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto, što je više za 25 baznih poena. Takođe, povećana je i stopa na depozitne olakšice na pet odsto, kao i stopa na kreditne olakšice 7,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U saopštenju NBS navodi se da je Izvršni odbor procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova, kako inflaciona očekivanja ne bi rasla i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji.

Iako su svetske cene energenata, pre svega, električne energije i gasa smanjene, a pokazatelji koji ukazuju na zastoje u globalnim lancima snabdevanja i kontejnerske transportne troškove gotovo u potpunosti vraćeni na nivoe pre pandemije, i dalje zabrinjavaju inflatorni pritisci na globalnom nivou, ocenjuje NBS.

NBS OMOGUĆEN REPROGRAM KREDITA POLJOPRIVREDNICIMA I HLADNJAČARIMA

Izvršni odbor NBS navodi da se inflacija postepeno smanjuje u velikom broju zemalja, ali da se i dalje nalazi na relativno visokom nivou. Pritom, bazna inflacija sporije opada od ukupne inflacije u mnogim zemljama, čemu doprinose povišena inflaciona očekivanja i faktori s tržišta rada, a pre svega dalji rast zarada.

Sve ukazuje na to da borba centralnih banaka sa inflacijom još uvek nije završena, navodi se u saopštenju NBS.

Vodeće centralne banke, Evropska centralna banka i Sistem federalnih rezervi, ponovo su u maju povećale svoje referentne kamatne stope, što bi trebalo da doprinese daljem slabljenju globalnih inflatornih pritisaka, piše u saopštenju NBS.

U saopštenju NBS, ističe se da je neophodno vođenje oprezne monetarne politike, pre svega, zbog neizvesnosti u pogledu dužine trajanja sukoba u Ukrajini i cene energenata u narednom periodu.

Na prethodnoj sednici Izvršnog odbora u maju, Narodna banka Srbije njie podigla referentnu kamatnu stopu već je zadržala na istom nivou od šest odsto. I to je bio prvi put od aprila prošle godine da referentna kamatna stopa nije podignuta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. jula 2023. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.