Vesti iz zemlje

17.03.2022. 10:04

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

NBS će moći da oduzima dozvole menjačnicama

Pixabay

Narodna banka Srbije (NBS) u postupku kontrole moći će da donese rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ovlašćenom menjaču na svim menjačkim mestima, u periodu do 30 radnih dana, navodi se u dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja.

Dopunom odluke predviđena je i mogućnost trajnog oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova. 

Ova odluka dolazi nakon što u jednom trenutku prethodnih dana, nije bilo moguće kupiti evre u menjačnici. Takođe kurs evra je u pojedinim menjačnicama bio znato veći nego što je to zakonom dozvoljeno odstupanje u odnosu na srednji kurs evra. 

NBS krenula u kontrolu menjačnica

Rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja NBS može da donese u slučaju da „ovlašćeni menjač na bilo kom menjačkom mestu ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova koji su utvrđeni zakonom ili propisom Narodne banke Srbije, odnosno postupa suprotno odredbama zakona ili propisa“.

Po prijemu rešenja, ovlašćeni menjač je dužan da to rešenje odmah istakne na vidno mesto na svim njegovim menjačkim mestima, piše u Odluci.

Ako nakon isteka perioda na koji su privremeno oduzeta ovlašćenja ovlašćenom menjaču ponovo utvrdi te nepravilnosti Narodna banka Srbije donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima tog ovlašćenog menjača.

Izvršni odbor Narodne banke doneo je odluku o dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja i ona je juče objavljena u Službenom glasniku. 

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost: za pravno lice novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.  

NBS: Novca ima dovoljno u sistemu; haosa nema, niti će ga biti

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.