Srbija

14.10.2022. 13:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS: Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova manja 2,2 odsto

Narodna banka Srbije zgrada Foto: Nova ekonomija

Srbija

14.10.2022. 13:00

Neto imovima dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja 2022. godine iznosila je 47,8 milijardi dinara i manja je za 2,2 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja, prema podacima NBS.

U Izveštaju NBS za drugo tromesečje ove godine za sektor dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji navodi se da na promenu vrednosti neto imovine utiču neto uplate u fondove, isplate iz fondova i dobit koju fondovi ostvaruju od ulaganja.

U drugom tromesečju ove godine ukupne uplate iznosile su 943,8 miliona dinara, članovi su povukli 947,9 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije u Izveštaju.

Struktura ulaganja imovine fondova nije znatnije promenjena u odnosu na prethodni period.

Najveći udeo imale su državne obveznice, koje su činile 75,3 odsto ukupne imovine.

OSNOVICE DOBROVOLJNOG OSIGURANJA OD 2021. GODINE VEĆE ZA 10 ODSTO

Od ukupnih uplata 38,4 odsto u drugom tromesečju ove godine odnosilo se na individualne uplate, 33,6 odsto na uplate poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 28 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Finansijski rezultati pokazuju da su na kraju 2021. godine, društva za upravljanje fondovima nastavila da ostvaruju dobit, piše u Izveštaju.

Sva društva su tokom 2021. godine ostvarila pozitivan rezultat, tako da je ukupna dobit svih društava iznosila oko 231 milion dinara, što je za oko 3,67 odsto više nego u 2020. godini, kada je ukupna dobit svih društava iznosila oko 223 miliona dinara.

REŠENJE ZA POLJOPRIVREDNE PENZIJE DO KRAJA GODINE

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju drugog tromesečja 2022. godine poslovala su četiri društva za upravljanje, koja su upravljala
imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, navodi se u Izveštaju NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.