Srbija

04.07.2024. 15:48

NBS/Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Srbija napreduje u borbi protiv pranja novca

Nova ekonomija

Narodna banka Srbije

Srbija

04.07.2024. 15:48

Manival, komitet eksperata Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca, u Narodnoj banci Srbije sprovodi šesti krug procene sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma kojim raspolaže Srbija, saopštila je NBS. Kako navode u centralnoj banci, ocena Manivala je da je Srbija ostvarila napredak u odnosu na prethodni period.

„Nakon prošlogodišnjeg decembarskog zasedanja Manivala i potvrde usklađenosti našeg sistema s preporukom broj 15 FATF-a, koja se odnosi na nove tehnologije i virtuelnu imovinu, Srbija je dobila priznanje usklađenosti svojih propisa i prakse sa svih 40 međunarodnih preporuka – što je rezultat koji je u ovom trenutku ostvarilo još samo desetak drugih jurisdikcija u svetu“, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Na ovom događaju prisustvuje više od 60 predstavnika relevantnih državnih institucija i privatnog sektora, od nadležnih ministarstava i uprava, preko tužilaštva i sudova, do nadzornih organa, Uprave za sprečavanje pranja novca i Narodne banke Srbije, koji aktivno učestvuju u predstavljanju usklađenosti i efektivnosti sistema naše zemlje sa standardima u ovoj oblasti.

Referentna kamatna stopa smanjena na 6,25 odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.