Vesti iz zemlje

05.04.2023. 17:15

Državna revizorska institucija

Autor: Olivera Bojić

Neodgovorno upravljanje rudarskim otpadom: Bez dozvole radi 20 operatera

Foto: Nova ekonomija

U Srbiji samo jedan operater odlaže i upravlja rudarskim otpadom na osnovu adekvatne dozvole, dok najmanje 20 njih potencijalno opasnim otpadom (flotacijskom jalovinom) barata bez izdate dozvole, navela je Državna revizorska insitucija (DRI).

U Poslerevizionom izveštaju o merama ispravljanja u reviziji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj (Novi Sad) navodi se i da sistem upravljanja rudarskim otpadom u Srbiji „nije efektivan, jer operateri odlažu rudarski otpad i upravljaju njime bez (takozvane) dozvole za upravljanje otpadom“.

Rudarski inače otpad nastaje tokom geoloških istraživanja, eksploatacije, pripreme i skladištenja mineralnih sirovina.

Operateri upravljanja otpadom bili su dužni da do 1. januara 2022. godine dobiju dozvolu za upravljanje otpadom.

Uredbom o uslovima i postupku izdavanja dozvole za upravljanje otpadom, kao i kriterijumima, karakterizaciji, klasifikaciji i izveštavanju o rudarskom otpadu, propisano je da operater odlaže rudarski otpad i njime upravlja na osnovu dozvole koju izdaje ministarstvo nadležno za rudarstvo ili pokrajinski sekretarijat.

OPASNI OTPAD ŠIROM SRBIJE, PRETI NAM EKOLOŠKA KATASTROFA

Dozvola se izdaje u skladu sa planom upravljanja rudarskim otpadnim materijama i drugom pratećom dokumentacijom, kojom operater definiše vrstu, način upravljanja rudarskim otpadom.

DRI ocenjuje da Ministarstvo, odnosno nadležni pokrajinski organ, nisu preduzimali mere koje bi dovele do toga da svi operateri odlažu i upravljaju rudarskim otpadnim materijama na osnovu dozvole.

U akcionom planu (od 1. marta 2023. godine) navode se obaveze koje je moguće rešiti u narednih godinu dana, pre svega, aktivnosti kojima će svi operateri koji upravljaju otpadom da usklade svoje poslovanje sa propisima.

„U Izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja od 21. decembra 2022. godine Državna revizorska institucija je navela zaključke o upravljuju otpadom i s obzirom na to da svi otkriveni nedostaci nisu bili otklonjeni u toku revizije, Državna revizorska institucije je zahtevala dostavljanje odazivnog izveštaja.
U odazivnom izveštaju koji je odstavljen DRI prikazane su mere ispravljanja. U poslerevizionom postupku smo pregledali odazivni izveštaj i ocenili verodostojnost i ocenili da li su mere ispravljanja zadovoljavajuće“, piše u Poslerevizionom izveštaju o mremama ispravljanja Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Zatim, uspostavljanje elektronske baze podataka u kojoj se vodi evidencija o količinama otkopane mineralne sirovine, otkrivke, jalovinskih stena i drugih proizvoda iz pripreme mineralnih sirovina.

U Izveštaju državni revizori takođe ocenjuju i da nije uspostvljen efikasan sistem dostave i kontrole tačnosti podataka o proizvedenim količinama i osobinama rudarskog otpada.

Državni revizor će posle tri godine utvrđivati efekte ostvarene nakon sprovođenja preporuka i otklanjanja utvrđenih nedostataka u upravljaju otpadom.

 

 

 

DODATAK: Količina nastalog opasnog otpada u Srbiji u 2021. godini

Agencija za zaštitu životne sredineRepublički zavod za statistiku
Кoličina nastalog opasnog otpada u 2021. godini (t)59.46861.854

Izvor: DRI “Upravljanje opasnim otpadom” (21. decembar 2022)

Maske najopasnije kad se mešaju sa običnim smećem

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.