Vesti iz zemlje

02.03.2022. 15:46

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Nezadovoljni poštari sutra obustavljaju rad

Nezadovoljni radnici Javnog preduzeća "Pošta Srbije" će sutra, 3. marta, u svim organizacionim jedinicama gde postoji nezadovoljstvo stupiti u obustavu rada, saopštio je sindikat Sloga. Oni su ranije svom poslovodstvu u pisan...

Nova ekonomija/Paola Felix Meze

Nezadovoljni radnici Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ će sutra, 3. marta, u svim organizacionim jedinicama gde postoji nezadovoljstvo stupiti u obustavu rada, saopštio je sindikat Sloga. 

„Sutra ujutru svaki nezadovoljni radnik Pošte će stupiti u obustavu rada na svom radnom mestu sa početkom radnog vremena“, rekao je za Novu ekonomiju predsednik Sindikata radnika pošte „Sloga“ Stefan Mitrović.

Deo zaposlenih u Pošti Srbije, nezadovoljan uslovima rada u ovom državnom preduzeću, organizovao je pre deset dana proteste u Beogradu zahtevajući veće plate i bolji radni status za deo radnika. 

Nezadovoljni radnici su poslovodstvu Pošte u pisanoj formi predali zahteve da se do srede 2. marta ispune njihovi zahtevi u vezi poboljšanja materijalnog položaja i radno pravnog statusa. 

Mitrović je rekao da će obustava rada trajati do ispunjenja zahteva, odnosno do pismene garancije poslovodstva i osnivača u vezi rokova za ispunjenje istih. 

„Po podacima koje sam danas dobio, učešće  u obustavi rada će uzeti zaposleni iz pošta u Beogradu, Novom Sadu, Opovu, Zrenjaninu, Vranju, Užicu, Pančevu, Vrnjačkoj Banji“, rekao je Mitrović. 

Poštari sanjaju dan kada će se približiti prosečnoj plati

„Poštari“ su tokom protesta izneli zahteve za povećanje plata od 17 odsto, isplatu zarade iz viška dobiti i tranformaciju ugovora za kolege koje su angažovane po osnovu privremeno-povremenih poslova. 

POSLEDNJA ISPLAĆENA NETO ZARADA ZAPOSLENIH U POŠTI SRBIJE ZA 2021. GODINU IZNOSILA JE PROSEČNO 53.817 DINARA I NIŽA JE U ODNOSU NA ISTU NA NIVOU REPUBLIKE (65.218 DINARA) ZA 17,5 ODSTO, PIŠE U PROGRAMU POSLOVANJA POŠTE ZA 2022.

Masa sredstava za bruto zarade predviđena Programom poslovanja za 2022. godinu uvećana je za 10 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U Programu poslovanja Pošte za 2022. piše da je mesečna dinamika raspodele ukupne novčane mase planirana tako da u ovoj godini obezbedi rast zarada za grupe pre svega tehnoloških poslova definisanih kolektivnim ugovorom.

„Umesto da se linearno rasporedi za uvećanje zarade svim zaposlenim, preduzeće bi istu usmerilo samo na zaposlene, a ne na poslovodstvo kao i kada su pitanju zaposleni, diferencirano, sa težištem na radnike u proizvodnji, na tehnološkim radim mestima i sa najnižim primanjima“, piše u Programu poslovanja Pošte. 

To bi, kako se navodi, obezbedilo nelinearno povećanje zarada zaposlenih u rasponu od 0 odsto za rukovodioce do 18 odsto za zaposlene na preradi poštanskih pošiljaka. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.