Vesti iz zemlje

25.10.2022. 12:28

Narodna banka Srbije

Autor: Olivera Bojić

Neživotna osiguranja povećana, životna smanjena

štednja penzioneri Foto: Paola Felix Meza

Na domaćem tržištu osiguranja ukupna premija u drugom tromesečju ove godine iznosila je 67,6 milijardi dinara (575 miliona evra), što je rast od 11,8 odsto u odnosu na isti period lane, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u Izveštaju o sektoru osiguranja.

Prema vrstama osiguranja, struktura premije je slična kao u istom periodu prošle godine, uz dominantno učešće auto osiguranja (osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila) u ukupnoj premiji od 27,9 odsto.

Udeo imovinskih polisa u osiguravajućim kućama iznosi 22,5 odsto, životnih osiguranja 20,2 odsto i osiguranja motornih vozila – kasko iznosi 10,2 odsto.

OČEKUJE SE POSKUPLJENJE PREMIJA DOBROVOLJNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Premija osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila porasla je za 3,9 odsto, premija imovinskih osiguranja 14,6 odsto, dok je premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja povećana čak 35 odsto.

Učešće životnih osiguranja u ukupnoj premiji je smanjeno, sa 21,7 odsto na oko 20 odsto u drugom tromesečju ove godine, usled većeg rasta premije neživotnih od životnih osiguranja, navodi se u Izveštaju NBS.

Osiguranje od posledica nezgode koje obuhvata i obavezna osiguranja kao što su osiguranje putnika u javnom saobraćaju i osiguranje zaposlenih od povreda na radu i od profesionalnih oboljenja, u drugm tromesečju ove godine povećano je za 12,4 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Održavanje računa maksimalno 150 dinara, odlučila NBS

Na tržištu osiguranja Srbije poslovalo je 20 osiguravajućih kompanija, što je isti broj kao i u istom periodu minule godine.

NBS: MORAJU DA SE VRATE STARE CENE OSIGURANJA AUTOMOBILA

Premije auto osiguranja letos su poskupele 22 odsto i nakon reagovanja i odluke NBS cene su vraćene na staro.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je letos da će svim klijentima kojima je naplaćena skuplja premija biće vraćena razlika u ceni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.