Vesti iz zemlje

10.01.2023. 16:12

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Nova planska praksa olakšava razumevanje urbanističkih planova

Nova ekonomija

Urbanistički planovi i dokumenta su obimni, složeni i zahtevaju poznavanje stručnih pojmova i tema, zbog čega je organizacija Nova planska praksa (NPP) pokrenula ediciju koja dešifruje najznačajnije planove i javne uvide, a urbanističko planiranje približava javnosti.

„Procedure donošenja tih dokumenata nisu ništa manje komplikovane, odgovornosti i učesnici su nejasni, a vreme javnih uvida od 15 ili 30 dana je često nemoguće za reagovanje“, navodi se u saopštenju NPP.

Nova planska praksa je zato pokrenula ediciju „Razumevanje planskih dokumenata kao preduslov participacije“ kojom približava najznačajnije urbanističke teme široj javnosti.

Fokus je na dokumentima koji su se našli na javnom uvidu, ali i o kojima će javnost tek imati prilike da se pita, navodi se u saopštenju.

Nova planska praksa je izdala i „Mali veliki pojmovnik urbanističkog planiranja“, koji na jednostavan način približava sve velike teme urbanističkih planova, odgovornosti i institucije, i dešifruje procedure.

Biciklistički most povezaće Novi Beograd i Adu, oglašen javni uvid

„Urbanistički planovi i dokumenta direktno utiču na život svih građana, a njihov sadržaj i kvalitet zavisi od uključivanja svih onih koje se tiču – oni ne mogu predstavljati stručne teme i biti rezervisani samo za stručnjake“,  navodi NPP.

Godinu smo, kako navodi NPP,  dočekali javnim uvidima u planove koji predviđaju „zlatiborizaciju Zlatara“ i izgradnju novog mosta na Novom Beogradu, a otpočeli smo je izmenama najvažnijeg operativnog urbanističkog plana za čitav Beograd, PGR Beograda.

„Imali smo nepunih mesec dana da onlajn reagujemo na dokument koji komplet reformiše urbanističko planiranje i sužava pravo na participaciju, pri tome ga svodeći na birokratsku delatnost, kao i da letnji mesec provedemo u ubrzanom čitanju i razumevanju preko 200 strana najvažnijeg strateškog urbanističkog plana Beograda, GUP Beograda 2041“, navodi Nova planska praksa.

Ipak, kako navodi NPP, sve više građana, komšijskih inicijativa, neformalnih grupa i stručnih organizacija se interesuje, razume i uključuje u te procedure.

Spornom procedurom umesto škole i vrtića – crkva i stambeno-poslovni kompleks

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.