Srbija

31.01.2023. 14:52

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Nove obaveze dobavljača iz Srbije na nemačkom tržištu

proizvodnja u fabrici Beorol Foto: Nova ekonomija

Srbija

31.01.2023. 14:52

Sve domaće kompanije koje su u lancima dobavljača nemačkih kompanija moraju da uspostave menadžment rizika kojim će ispuniti zahteve na polju zaštite ljudskih prava i ekologije, prema nemačkom Zakonu o dju dilidžensu (Due Dilligence) u lancu snabdevanja, koji je počeo da se primenjuje 1. januara 2023. godine, saopštila je Privreda komora Srbije (PKS).

Kako bi se što lakše kompanije prilagodile novom propisu, Privredna komora Srbije u saradnji sa Nemačkom međunarodnom saradnjom (GIZ) pokrenuće u prvom kvartalu ove godine, „help desk“ (Responsible Business Hub) za savete kompanijama, saopštila je Komora.

Radićemo na stvaranju mreže strateških partnera i konsultanata, a PKS će u narednom periodu organizovati i niz seminara događaja i konsultacija usmerenih na podizanje svesti i podsticanje dijaloga između zainteresovanih strana o nemačkom zakonu u lancu snabdevanja i predstojećoj EU regulativi, navodi se u saopštenju PKS.

NEMAČKE KOMPANIJE TRAŽE DOBAVLJAČE NA ZAPADNOM BALKANU

Zakon se odnosi kako na kompanije koje su registrovane u Nemačkoj tako i na njihove ćerke firme u inostranstvu, kao i na direktne i indirektne dobavljače u njihovim lancima snabdevanja.

Zahtevi koji se postavljaju pred dobavljače odnose se na zabranu dečijeg rada, zabranu prinudnog rada i diskriminacije, pravo na mogućnost udruživanja i primerenu zaradu, zabranu protivpravnog oduzimanja zemljišta, kao i zabranu zloupotrebe privatnog obezbeđenja.

U NEMAČKOJ OČEKUJU PAD PRODAJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

U oblasti zaštite životne sredine zakon propisuje poštovanje tri međunarodne konvencije – Upotrebu žive u skladu sa međunarodnom konvencijom u Minamati, primenu Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama kao i primenu Bazelske konvencije o prekograničnom kretanju opasnih otpada i njihovom odlaganju, objašnjava obaveze dobavljača iz Srbije Tanja Lindel, pomoćnik direktora u Sektoru udruženja privrede PKS.

Zakon se odnosi samo na lance dobavljača proizvoda i usluga, a ne na plasiranje finalnih proizvoda domaćih kompanija na nemačko tržište.

Ovaj akt je samo uvod i priprema za EU direktivu koja je već u pripremi i koja će u narednom periodu biti usvojena i imaće još više zahteve po pitanju zaštite ljudskih prava i ekološkog „dju dilidžensa“.

Nova pravila za izvoz iz Srbije na tržište Nemačke

Zakon se odnosi na kompanije koje imaju sedište ili ogranak u Nemačkoj i koje zapošljavaju više od 3.000 radnika u Nemačkoj, a od 1. januara 2024. se važenje zakona proširuje na sva preduzeća koja u Nemačkoj zapošljavaju više od 1.000 radnika.

Prvi deo 2023. godine će nemačke kompanije iskoristiti da prilagode svoje procedure, a za domaće kompanije se očekuje da će u drugoj polovini ove godine dobiti od svojih nemačkih partnera zahteve koje treba da ispune, navodi se u saopštenju PKS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.