Vesti iz zemlje

05.11.2022. 09:19

Klima 101

Autor: Nova ekonomija

Objavljen Digitalni Atlas klime Srbije

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Planina Tara

Digitalni atlas klime Srbije nudi sveobuhvatne besplatne informacije o klimatskim promenama i njihovim posledicama u Srbiji. Namenjen je državi, lokalnim samoupravama, privredi i široj javnosti. 

Na Digitalnom atlasu može se pratiti veliki broj promenljivih – temperatura, padavine, ali i specifične vrednosti kao što su dužina toplotnih talasa ili broj mraznih dana, u osmotrenim vrednostima, promenama ili projekcijama, i to na nivou cele države, regiona ili svake pojedinačne opštine.

U samo nekoliko klikova može da se dođe do podatka o tome koliko je veći broj toplotnih talasa u Kruševcu u odnosu na prosek perioda od 1970. do 2000. godine.

Kako sprečiti uticaj klimatskih promena u poljoprivredi?

Takođe, može i da se dobije podatak koliko će u narednih pedeset godina porasti broj dana sa temperaturom preko 35 stepeni u, na primer, Zrenjaninu.

Jednom kada se odaberu parametri, atlas nudi rezultat u obliku vizuala (grafa), ali i mogućnost da se besplatno preuzmu svi podaci u odabranim vrednostima, koji se izmedju ostalog mogu se čitati u programu Excel, kao i u različitim GIS softverima koji služe za digitalno mapiranje.

Digitalni atlas klime Srbije može da se pronađe na SLEDEĆEM LINKU.

„Najosnovnija funkcija portala je podrška državnoj upravi i lokalnim samoupravama u prilagođavanju na klimatske promene“, kaže Vladimir Đurđević, profesor sa Fizičkog fakulteta i učesnik u izradi Digitalnog atlasa.

Digitalni atlas klime Srbije olakšava donošenje odluka u vezi sa lokalnim razvoje i prilagođavanje na klimatske promene, kao i bolje procene ranjivosti na različite posledice.

Podatke mogu koristiti i privrednici prilikom donošenja odluka, ali i istraživači i medijski radnici.

„Cilj je da postoji referentni skup podataka koji svi koriste, koji je konzistentan“, kaže Đurđević.

Digitalni atlasnastao je u okviru projekta „Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u u Republici Srbiji“, koji od 2019. do 2022. godine sprovodi Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Ujedinjenim nacijama.

Uticaj klimatskih promena u Srbiji: Umesto šljiva, uzgajaćemo banane

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.