Srbija

27.04.2023. 13:47

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Obustavljena nabavka opreme i softvera za monitoring u gradskom prevozu

Srbija

27.04.2023. 13:47

Javno komunalno preduzeće „Naplata prevozne usluge Beograd“ obustavilo je javnu nabavku opreme koja je trebalo da služi za prikupljanje i monitoring informacija u vozilima javnog prevoza. Obustavljena nabavka uključivala je  softver sa modulom za monitoring i modulom za obračun, a tender se neće ponavljati u toku ove godine, dok se ne sprovede novo istraživanje tržišta.

U odluci koja je danas objavljena na Portalu javnih nabavku, piše da je procenjena vrednost ovog tendera bila 200 miliona dinara bez PDV-a.

Kao razlog obustave tendere navodi se da je naručilac (u ovom slučaju „Naplata“) kroz pitanja i sugestije zainteresovanih u postupku javne nabavke, došlo do saznanja da postoji mogućnost iznalaženja „boljih, alternativnih i drugačijih rešenja kojima bi se efikasnije obavljao monitoring i obračun u javnom prevozu“.

Pitanja i sugestije su dostavljena putem Portala javnih nabavki, ali za sada nisu javno dostupni. U objavljenim odgovorima naručiocima se nalazi samo jedan, odgovor na tehničko pitanje o tenderu.

„Imajući u vidu da je naručiocu imperativ da uspostavi Sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu kojim bi se smanjili troškovi koje grad Beograd izdvaja na ime prevoza putnika, povećao kvalitet usluge koja se pruža korisnicima javnog prevoza putnika i povećali prihodi od prodaje karata, Naručilac je ponovo razmotrio potrebu za predmetnom javnom nabavkom i konstatovao da je prestala potreba za istom“, piše u obrazloženju obustave.

U odluci se navodi i da je preduzeće uzelo u obzir realne potrebe da se „ponovi istraživanje tržišta i definiše drugačije, najbolje moguće rešenje za obavljanje njegove delatnosti“.

Javna nabavka se neće ponavljati u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci.

Novo gradsko preduzeće nabavlja opremu i softver za monitoring u GSP-u

Nedavno osnovano JKP „Naplata prevozne usluge Beograd“ oglasilo je sredinom aprila tender za imlepementaciju rešenja za monitoring i obračun u javnom prevozu. Konkretno, preduzeće je planiralo da nabavi opremu za prikupljanje i monitoring informacija sa vozila, kao i softver sa modulom za monitoring i modulom za obračun. 

Nabavka je obuhvatala i uslugu ugradnje te opreme u vozila javnog prevoza i održavanje novog sistema.

Planirano je bilo i postavljanje Android aplikacije na mobilne telefone vozača, koji putem mobilne aplikacije vrše automatsku komunikaciju sa opremom i razmenjuju informacije, podatke i obaveštenja.

Informacije koje bi se prikupljajale sa vozila u realnom vremenu su, između ostalog, stanje otvorenosti putničkih vrata na vozilu sa senzora vozila, upaljeno/ugašeno vozilo, napon akumulatora, izabrane rute vožnje, automatski identifikovan vozač preko mobilnog telefona i mobilne android aplikacije.

Kentkartu i Srbiji šest meseci da mirno reše spor – u suprotnom međunarodna arbitraža

„Naplata prevozne usluge Beograd“ je preduzeće koje je osnovao Grad Beograd u septembru 2022. godine, sa ciljem da preuzme poslove naplate karata u prevozu od  privatne kompanije Kentkart.

Novo preduzeće, kako je ranije najavljeno, baviće se organizovanjem i naplatom prevozne usluge, poslovima kontrole karata, izdavanjem posebnih karata u vozilu (za lica zatečena bez karte), te organizovanjem prodajne mreže.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić od septembra 2022. godine najavljuje da će Grad da raskid ugovora sa Kentkartom, jer nije zadovoljan naplatom karata u javnom prevozu. Posao naplate i kontrole, prema njegovim najavama u medijima, treba da preuzme Grad Beograd.

Turska kompanija Kentkart Global je odbila sporazmni raskid ugovora, a  20. marta je uputila republičkim organima obaveštenje o nameri pokretanja postupka protiv Srbije. 

Srbija i Turska imaju potpisani bilateralni sporazum o zaštiti stranih investcija, na osnovu koga je predviđeno da ukoliko dođe do kršenja ugovora strani investitor o tome treba da obavesti nadležne organe.

U  okviru perioda od šest meseci, putem pregovora i konsultacija, strane spor treba da pokušaju da reše spor mirnim putem (pre pokretanja međunarodne arbitraže). 

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su prošle nedelje  odluku o jednostranom raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa turskom firmom Kentkart u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u gradu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.