Vesti iz zemlje

27.02.2023. 10:23

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Odustalo se od studije o životnoj sredini za izgradnju kineskog tržnog centra

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine odlučio je da za projekat izgradnje novog kineskog tržnog centra na Novom Beogradu nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Preduzeće „Eurasia trade centar“ planira izgradnju novog kineskog tržnog centra na Novom Beogradu. Kompleks će imati dva odvojena objekta sa ukupno 476 lokala, kao i internu saobraćajnicu.

Lokacija budućeg kompleksa se nalazi uz stambene blokove u Ulici Mileva Marić Ajnštajn na Novom Beogradu, između ulice Jurija Gagarina, i planiranih ulica Nova 15, Nova 16 i Nova 17.

Investitor je nedavno podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja budućeg kompleksa na životnu sredinu.

Sekretarijat je sada doneo rešenje da za predmetni projekat nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu, „uzimajući u obzir raspoloživu dokumentaciju i podatke o lokaciji, nameni i karakteristikama projekta“.

Ocenjeno je, kako se navodi, da se uz primenu važećih tehničkih normativa i standarda propisanih za tu vrstu objekata, kao i mera zaštite životne sredine koje su utvrđene rešenjem – ne očekuju značajni negativni uticaji projekta na činioce životne sredine. 

U slučaju rekonstrukcije, proširenja kapaciteta ili prestanka rada predmetnog projekta, investitor ima obavezu da podnese zahtev nadležnom organu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u doneto rešenje na sajtu grada Beograda, kao i da izjavi žalbe u roku od 15 dana od dana objavljivanja obaveštenja (obaveštenje je objavljeno 24. februara).

Gradnja tržnog centra je planirana u dve faze. Objekti su planirani za prodaju robe široke namene, lokali u prizemlju će da imaju svoje ulaze i moći će da im se pristupi sa pešačke staze.

Prvi objekat čija će površina biti preko 23.000 kvadrata će imati prizemlje, jedan sprat i ukupno 360 lokala.

U drugoj fazi će se gradti trospratni objekat, površine više od 10.000 kvadrata, koji će imati 116 lokala, kao i magacin na drugom spratu.

U okviru kompleksa, konkretno između dva objekta, planiran je otvoreni parking sa ukupno 428 parking mesta.

Novi kineski tržni centar imaće dve zgrade i 476 lokala

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.