Srbija

12.02.2024. 17:15

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Počele subvencije za kupovinu električnih vozila, prijave do kraja oktobra

Foto: Nova ekonomija

Srbija

12.02.2024. 17:15

Prijave za državne subvencije za kupovinu električnih vozila su otvorene, zahtevi se podnose ministarstvu zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Svi zainteresovani – građani, preduzetnici, kao i preduzeća, mogu da apliciraju za državne subvencije za nabavku električnih vozila.

Ukupno je za ovu namenu izdvojeno 170 miliona dinara, a subvencije iznose do 5.000 evra po vozilu.

Ministarstvo naglašava da je ovaj potez deo šire strategije za poboljšanje kvaliteta vazduha i opšteg stanja životne sredine u zemlji. Prema rečima ministarke zaštite životne sredine, Irene Vujović, sredstva su namenjena za 2024. godinu i biće dodeljivana redom, sve do potpunog iskorišćenja iznosa ili do krajnjeg roka za podnošenje zahteva, koji je 31. oktobar ove godine.

U slučaju većeg interesovanja od predviđenog, postoji mogućnost dodatnog finansiranja kako bi se podržalo što više građana i preduzeća u nabavci električnih vozila.

Podrška se ne ograničava samo na putnička vozila, već obuhvata i razne kategorije električnih dvotočkaša i četvorotočkaša.

Tako, na primer, kupovina električnih mopeda ili lakih tricikala može biti subvencionisana sa 250 evra, dok za teže kategorije vozila, kao što su motocikli, teški tricikli ili četvorocikli, subvencija iznosi 500 evra.

Najveća podrška, između 2.500 i 5.000 evra, predviđena je za putnička električna vozila sa do devet mesta i električna teretna vozila čija masa ne prelazi 3,5 tone.

Ovaj program subvencija predstavlja značajan korak ka promociji ekološke mobilnosti i smanjenju emisije štetnih gasova, s ciljem stvaranja zdravijeg životnog okruženja za sve građane.

Svi zainteresovani za ovu vrstu podrške mogu podneti svoje zahteve ministarstvu do navedenog roka, uz nadu da će ovakve inicijative dodatno podstaći prelazak na ekološki održiva prevozna sredstva u Srbiji.

Kako do državnih subvencija za kupovinu električnog automobila?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.