Vesti iz zemlje

21.10.2022. 12:24

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Pokrajinski sekretarijat želi da izradi solarni katastar

Foto:Pixabay

Pokrajinski sekretarijat za energetiku građevinarstvo i saobraćaj, raspisao je javnu nabavku za izradu metodologije prema kojoj će biti urađen lokalni solarni katastar. Katastar je namenjen za solarne elektrane snage iznad jednog megavata (MW).

Cilj je kako se navodi u specifikaciji javne nabavke, promocije korišćenja solarne energije na području Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Svrha projekta je formiranje metodologije, prikupljanje podataka, analiza i obrada podataka, vrednovanje lokacija za izgradnju solarnih elektrana i kreiranje osnove za bazu podataka pogodnih lokacija na teritoriji AP Vojvodina“, dodaje se u tekstu specifikacije.

Pored toga cilj je i identifikacija potencijalnih lokacija za izgradnju solarnih elektrana snage preko jednom megavata na području jedne jedinice lokalne samouprave (Grada Sombora, Grada Кikinde ili Opštine Irig), radi planiranja i privlačenja investicija.

Kada se najviše isplate solarni paneli?

„Izrađenom metodologijom bi se stvorili uslovi za formiranje baze lokalnih solarnih katastara. Lokalni solarni katastri bi definisali prostorne celine identifikovane kao potencijalne prostore pogodne za izgradnju solarnih elektrana, koje će biti dostupne investitorima“, piše u tekstu javne nabavke.

Lokalni solarni katastri bi, kako se navodi, imali mogućnost integracije u Geoportal Vojvodine, a u skladu sa standardima i smernicama za uspostavljanje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

Među osnovnim ciljevima projekta je i da se lokalnim zajednicama omogući da na svojoj teritoriji identifikuju pogodne lokacije za izgradnju solarnih elektrana.

To podrazumeva i način unosa karakterističnih geopodataka u geoinformacioni sistem (GIS) i uslove izgradnje u skladu sa planskom dokumentacijom, kao i blizinu energetske infrastrukture.

Kao specifični ciljevi izrade metodologije navode se:

1. Formiranje radnog tima sastavljenog od eksperata iz različitih oblasti i predstavnika lokalne zajednice radi vrednovanja i odabira lokacija za izgradnju solarnih elektrana.

2. Formiranje kriterijuma za odabir pogodnih lokacija za korišćenje sunčeve energije.

3. Definisanje načina vrednovanja lokacija za izgradnju solarnih elektrana.

4. Definisanje uslova za izgradnju solarnih elektrana u skladu sa važećim zakonima i planskom dokumentacijom.

5. Definisanje potrebnih podataka za izgradnju solarnih elektrana na odabranim lokacijama u njihov način unosa u informacioni sistem.

Kao očekivani rezultati projekta navode se prikaz pogodnih lokacija za izgradnju solarnih elektrana na nivou jedinice lokalne samouprave, informacije koje su važne za planiranje investicija, informacije o zemljištu.

Kao očekivani rezultati projekta navode se prikaz pogodnih lokacija za izgradnju solarnih elektrana na nivou jedinice lokalne samouprave, informacije koje su važne za planiranje investicija, informacije o zemljištu.

Takođe, trebalo bi da bude popisana i infrastrukturna opremljenost:

  • uslovi priključenja na distributivni sistem,
  • pozicija u odnosu na naselje i najbližu saobraćajnicu, prikaz podataka iz postojeće planske dokumentacije;
  • sortiranje odabranih lokacija prema utvrđenim kriterijumima (minimalno: kategorija zemljišta, površina lokacije, oblik, osunčanost, udaljenost od naselja, uslovljenosti iz zakonske i planske dokumentacije, vlasništvo);
  • jednostavan pristup relevantnim infomacijama za planiranje investicija putem GIS-a.

Rok za izradu projekta iznosi 120 kalendarskih dana od dana zaključenja ugovora.

Užice dodeljuje subvencije za ugradnju solarnih panela

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.