Vesti iz zemlje

07.10.2022. 15:20

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Pola miliona nerešenih zahteva u katastru, tvrde sindikati

gradnja stanovi Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Broj nerešenih zahteva u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) se poslednjih nekoliko godina sa 150.000 utrostručio na više od 500.000, piše u otvorenom pismu koje su tri sindikata RGZ-a poslala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Jedinstvena organizacija sindikata Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ i ASNS u otvorenom pismu navode da su izostale reakcije nadležnih institucija o načinu rukovođenja Republičkim geodetskim zavodom i „sve jasnijim urušavanjem“ te institucije.

„Broj drugostepenih žalbi je nepoznat, a način njihovog rešavanja je tema za ozbiljnu istragu nadležnih organa“, dodaje se u saopštenju.

U pismu se navodi da se na brojne argumente i dokaze niko ne oglašava, a oni koji su nadležni se ne mešaju u svoj posao.

„Sindikatima su nedavno dostavljene informacije o nepokretnostima koje su u vlasništvu direktora Borka Draškovića i ljudima koji su sa njim povezani. Uvidom u Registar imovine koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije utvrdili smo da ima neprijavljenih nepokretnosti i u skladu sa time podneli prijave Agenciji i Višem javnom tužilaštvu. Umesto da dobijemo informacije o pokrenutom postupku u Registru se preko noći pojavljuju neke nepokretnosti na koje smo ukazali“, piše u saopštenju tri sindikata RGZ.

U periodu od 2014. godine do danas prosečna plata katastarskog referenta je sa nivoa prosečne zarade u Srbiji, kako piše u saopštenju, stigla do nivoa minimalne zarade.

„Istovremeno je primetno da je direktor RGZ-a uvećao svoje imovno stanje i broj nepokretnosti. Samo za stan u Beogradu i apartman na Kopaoniku koji vrede oko 300.000 evra, potrebno je da radi 18 godina i prima platu direktora RGZ-a“, navodi se u saopštenju.

Katastar nepokretnosti bio je blokiran 14. juna ove godine  i blokada je trajala i do 11. jula i tražili smo da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal izađe sa Izveštajem o tom događaju, podsećaju sindikati.

„I pored činjenice da je MUP još 4. avgusta ove godine dostavio svoj izveštaj Tužilaštvu, u javnosti nema zvanične informacije za blokirani katastar. Istovremeno, protiv predstavnika sindikata RGZ-a se podnose besmislene i lažne prijave o njihovom navodnom učešću u hakerskom napadu na RGZ“, navodi se u pismu.

Predsednici sindikata su suspendovani i udaljeni sa posla upravo zbog toga što su se obraćali predsedniku Srbije i predsednici tehničke Vlade i tražili da se utvrdi i objavi istina i utvrdi odgovornost, piše u otvorenom pismu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.