Srbija

22.11.2022. 14:50

Autor: Dimitrije Gašić

Poreski kredit za ulaganje „vetar u leđa“ inovacionim startapima u Srbiji

Foto: unsplash.com

Srbija

22.11.2022. 14:50

Inovativni startapi poslednjih nekoliko godina sve su više popularniji među ljudima koji bi da otplove u preduzetničke vode. Kao što smo ranije pisali, za početak je najvažnije imati ideju. Nakon toga, neizbežni su biznis inkubatori kojih ima i u Srbiji kako bi se, uz mentorsku podršku stručnih ljudi, napravio dobar biznis plan. I do novca se može (prilično) lako, do poreskih olakšica koje je država Srbija predvidela, takođe. A da li ste čuli za poreski kredit za ulaganje u startap?

Podsticaj se sastoji od priznavanja poreskog kredita za porez na dobit u visini od 30 odsto izvršenog ulaganja u startap. Uslov je da investitor nije smanjivao svoje ulaganje neprekidno u periodu od tri godine od dana ulaganja.

Ova vrste podrške može biti iskorišćena po isteku tri poreska perioda od izvršenog ulaganja. Ukoliko je investicija u celosti izvršena u 2021. godini, na poreski kredit investitor može da računa 2024. godine.

Međutim, iznos poreskog kredita koji se može priznati investitoru ograničen je na 100 miliona dinara. Takođe, najviši iznos poreskog kredita koji može biti odobren u toku jedne godine iznosi 50 miliona dinara. Neiskorišćeni deo poreskog kredita može se prenositi u narednih čak pet godina.

 

Šta su inovacioni startapovi?

Reč je o kompanijama koje obavljaju inovacionu delatnost i koje su otvorene u prethodne tri godine. Pod inovacionom delatnošću podrazumeva se da stvaraju nove tehnologije, proizvode, pružaju inovativne usluge. Važno je i da godišnji prihod tih kompanija ne prelazi iznos od pola milijardi dinara, te da se centar poslovnih aktivnosti nalazi na teritoriji Republike Srbije.

Ova vrsta podsticaja namenjena je srpskim kompanijama, odnosno investitorima koji investiraju u kapital novoosnovanih domaćih startapa koji obavljaju inovacionu delatnost. Da konkurišu ne mogu fizička lica, strane kompanije ili startap kompanije.

Pravno na poreski kredit podnosi se uz poresku prijavu za porez na dobit (PDP obrazac).

Ko su zvezde domaće startap scene?

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.