Predrag Kon drugi put preti ostavkom u koroni

Foto: Printskrin RTS

Epidemiolog dr Predrag Kon nastaviće da vodi tim epidemiologa i da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije Kovid-19, dogovoreno je na sastanku dr Kona, predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić nakon što je prethodno dr Kon  najavio ostavku, saznaje Tanjug. (dopunjeno ovim paragrafom 13.37)

Epidemiolog Predrag Kon drugi put za mesec dana najavljuje ostavku, prvi put pre mesec dana zbog zatvaranja škola i sada ponovo zbog postavljanja pitanja ko je odgovoran za masovnu zarazu u Gerontološkom centru u Nišu. 

On je najavio je mogućnost da se povuče iz stručnog tima zbog kritika koje je pretrpeo nakon što je objavljena informacija da je korona virus zarazio veliki broj ljudi u Gerontološkom centru u Nišu, ali je iz kabineta predsednika Srbije najavljeno da će Aleksandar Vučić pokušati da ga ubedi da odustane od te odluke.

"Koliko vodim po fejsbuku, glavni krivac za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu sam ja i stručni tim. Vreme je da se povučem zbog toga i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne umem i ne znam. Ratove neću da vodim ni protiv koga, osim protiv virusa. Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu. Vreme je da se sklonim. Privremeno isključenje. Sve najbolje", napisao je Kon na svom fejsbuk nalogu.

U međuvremenu, agenciji Beta je u Predsedništvu Srbije potvrđeno da će predsednik Aleksandar Vučić "dati sve od sebe" i da će zamoliti Kona da nastavi da radi svoj posao u teškim vremenima

Podsećamo, dr Kon je pretio ostavkom na početku marta kada je  odlučno branio tezu da je zatvaranje školskih i predškolskih ustanova kontraproduktivno u ovom trenutku. 

“Jednostavno, nemamo situaciju porasta respiratornih infekcija u školskim kolektivima. To je pokazatelj da nema prenošenja. Takođe, svi oni podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine koji su sve ovo preživeli govore da deca praktično da i ne obolevaju, a ono što je najkarakterističnije je da imaju infekcije, ali da nisu prenosivi", naveo je Kon 13. marta.

Već narednog dana, pretio je ostavkom ako se škole zatvore na dve nedelje, ali se zalaže za zatvaranje do kraja školske godine.

Ovaj poznati epidemiolog, bogatog iskustva, jedno vreme bio je i ratni epidemiolog. 

Pre nekoliko godina bio je na čelu Radne grupe za odbranu od gripa. Tako je 2009. godine zapretio da će podneti ostavku ako se ne vakciniše bar milion građana, imajući u vidu da se broj vakcinisanih smanjivao zbog agresivne antivakserske kampanje. 

“Ako je virus dosad, u dva talaščića, napao oko pet odsto stanovništva Srbije i uzeo čak 47 života, pravi epidemijski udar mogao bi da bude jači i da zahvati trećinu stanovništva", upozorio je  tada Kon. 

Radna grupa odbila je njegovu ostavku. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (5)

 • Stidite se!

  OK, muka vam je sto morate da sedite u kuci, a ne da beskrajno blejite po kaficima i iz dana u dan uz kafu, jer za vise nemate, prevrcete iste jalove imaginarne "kombinacije, ali to nije razlog da udarate na Dr. Kona, a i na ostale clanove Tima. Kazete trebaju nam mladji? Pa mozda bi tih mladjih i bilo da NAJBOLJI mladji nisu morali da pobegnu iz Srbije da ne bi poumirali od gladi, sa sve porodicama, a oni preostali mladji postali clanovi biblioteke, pa zbogom ucenju i strucnosti! A vi? Ucite li vi nesto, da sutra zamenite starije?

 • olivera

  Postovani doktore, veliko postovanje, ali zar ne mislite da treba dati sansu mladjima? Pa, vi ste najvise ugrozeni. Sto ce vama taj stres? Svakog dana sve losije izgledate, premoreno i iscrpljeno.Godine su to.

 • kiza

  Diže sebi cenu. Posle svake "ostavke" cena angažmana raste. Zna šta pali kod Tate

 • Dusan

  Ne treba da vodite politiku i da dizete u nebesa rezim... Zato imate negativan stav prema Vama od strane naroda!!!

 • Posle bitke...

  Hoće li ga Vučić sad opet vanredno unaprediti? Jedan, drugi, treći čin, pa kraj predstave.

Vidi sve komentare (2)