Srbija

30.01.2024. 13:19

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Premija osiguranja na korak od milijardu evra

štednja penzioneri Foto: Paola Felix Meza

Srbija

30.01.2024. 13:19

Na tržištu osiguranja Srbije ukupna premija iznosila je 115,6 milijardi dinara (986 miliona evra) na kraju trećeg kvartala prošle godine, što je rast od 16,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U sveukupnoj premiji, učešće životnih polisa smanjeno je sa 20,3 odsto na 18,5 odsto, usled relativno bržeg rasta premije neživotnih osiguranja.

Prema vrstama osiguranja, struktura premije u trećem kvartalu prošle godine nije se mnogo promenila u odnosu na isti period prethodne godine, uz najveće učešće auto osiguranja u ukupnoj premiji – od gotovo 30 odsto.

Slede imovinska sa 19,2 odsto, pa životna sa 18,5 odsto, kasko osiguranje sa 10,6 odsto i polise dobrovoljnog zdravstvenog sa deset odsto, pokazuju podaci NBS.

Najveći rast dobrovoljnog zdravstvenog

Premija neživotnih osiguranja u trećem kvartalu ove godine porasla je za 19 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Najviše je povećana premija dobrovoljnog zdravstvenog za čak 53,4 odsto, pošto je interesovanje za ove polise skočilo je od početka pandemije.

Zatim, premija osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila porasla je za 18,4 odsto, imovinskih osiguranja za 11,4 odsto, osiguranja motornih vozila – kasko za 17,7 odsto.

Osiguranje od posledica nezgode poraslo je 7,1 odsto, ali primetan je blagi pad učešća sa 2,5 odsto u trećem tromesečju prethodne godine godine na 2,3 odsto u istom periodu prošle godine.

Premija osiguranja od autoodgovornosti u trećem kvartalu proše godine beleži rast od 18,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, prema podacima NBS.

U Srbiji je, na kraju trećeg kvartala prošle godine poslovalo ukupno 20 osiguravajućih i reosiguravajućih kompanija kao i na istom periodu prethodne godine.

Kome će pripasti premija osiguranja beogradskog metroa?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.