Vesti iz zemlje

12.12.2022. 11:15

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Promet hrane na pijacama 20,8 milijardi dinara u prvom polugođu

povrce Foto: Nova ekonomija

Na pijacama u Srbiji prodato je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 20,8 milijardi dinara u prvih šest meseci ove godine, što je za oko tri milijarde više u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, saopštilo je poslovno udruženje „Pijace Srbije“.

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji za prvih šest meseci 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, veća je za 17,3 odsto.

Najveći deo zabeleženog rasta može se pripisati rastu cena, saopštilo je to Udruženje.

Prema podacima RZS, cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2022. godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine, povećane su za 37 odsto.

Najveći izazovi sa kojima se suočava pijačna delatnost u Srbiji su sve izraženija konkurencija drugih oblika trgovine, promena potreba i navika kupaca, smanjeno interesovanje vlasnika poljoprivrednih gazdinstava da svoje proizvode plasiraju na tezgama i starosna struktura korisnika usluga, zaključeno je sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ i Grupacije za pijačnu delatnost Privredne komore Srbije.

Pijačnim prodavcima odložili kase, a povećali zakup tezge

„Dogovor da se do 31. decembra 2023. godine produži rok za fiskalizaciju obveznika koji se bave prometom dobara i usluga na pijačnim tezgama, koji je usaglašen na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“, obezbediće prodavcima na pijacama duži prelazni period za punu primenu Zakona o fiskalizaciji, a pijačnim upravama u ovom periodu potencijalno smanjiti odliv korisnika usluga“, konstatovano je na sastanku.

Poslovno udruženje “Pijaca Srbije” će pratiti ovaj proces i nastaviti intenzivnu saradnju sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i Privrednom komorom Srbije.

Cilj udruženja je da, uz punu podršku nadležnim državnim organima, pospešuje komunikaciju sa korisnicima usluga preduzeća koja se bave komunalnom delanošću upravljanja pijacama, odnosno doprinese da dobiju sve potrebne informacije i uputstva, kako bi se uspešno pripremili za punu primenu ovih zakonskih propisa, navodi se u saopštenju.

Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ će nastaviti da radi i na predlozima unapređenja zakonskih rešenja koja regulišu prodaju na pijacama, odnosno poboljšanju uslova kupoprodaje na ovim tradicionalnim kanalima distribucije, jer su to dva temeljna preduslova za jačanje aktuelne tržišne pozicije pijaca.

Jedan od prioriteta aktivnosti udruženja će biti animiranje i stimulisanje vlasnika malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava da svoje proizvode, odnosno hranu domaćeg porekla, plasiraju na pijacama, navodi to Udruženje.

SRPSKOJ POLJOPRIVREDI POTREBNO „BAREM MILIJARDU EVRA“ ZA OPORAVAK

Pijace treba da dobiju značajnije mesto u agrarnoj politici zemlje, jedan je od zaključaka učesnika tematske sednice Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ i Grupacije za pijačnu delatnost Privredne komore Srbije.

U prilog tome govore i podaci iz istraživanja o poslovanju preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama u toku prvih devet meseci 2022. godine, koje je Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ realizovalo u oktobru ove godine na reprezentativnom uzorku od 44 preduzeća.

Tržišni udeo pijaca u prodaji

Tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu proizvoda poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je za prvih šest meseci 2022. godine bio 18 odsto, što je za oko tri odsto više nego u 2021. godini.

Iako je u toku prvih devet meseci 2022. godine bio nešto veći, tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda je u stalnom padu tokom poslednjih 15 godina (sa 32,6 odsto 2016. godine pao je na 14,9 odsto 2021. godine).

Prosečna iskorišćenost kapaciteta (poslovni prostori, tezge, rashladne vitrine na pijacama) u toku prvih devet meseci 2022. godine bila je 56 odsto, što je isto kao i tokom 2021. godine.

Po vrstama pijaca, na prvom mestu u toku prvih devet meseci 2022. godine su kvantaške pijace sa 71 odsto iskorišćenosti kapaciteta, a potom slede zelene pijace (58 odsto), robne pijace (54 odsto), mlečne hale (46 odsto) i stočne pijace (36 odsto), saopštilo je poslovno udruženje „Pijace Srbije“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.