Vesti iz zemlje

15.02.2023. 15:41

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Radnici u Srbiji nisu zadovoljni pravima, ukazuju sindikati

Foto: Paola Felix Meza

Zaposleni u Srbiji nisu zadovoljni svojim pravima, pokazala je anketa koju su uradili Udruženi sindikati Srbije Sloga o pravima radnika u kojoj je više od 500 sindikalnih poverenika Sloge u njihovim organizacijama (Industrija, zdravstvo, zanatstvo) anketiralo zaposlene, objavila je ta organizacija.

Pitanja su se odnosila na zaposlene i njihova prava, obliku njihovog radnog angažovanja, zaradama, položaju i uslovima rada kod poslodavca, članstvu u sindikatima i drugim važnim pravima iz oblasti rada.

Anketa je pokazala da veći broj ispitanika radi po osnovu ugovora na neodređeno vreme. Na pitanje o isplati zarade, više od 90 odsto zaposlenih prima platu preko tekućih računa, ali prema ovom istražiavanju zarada se u velikom broju slučajeva isplaćuje „deo na račun, a deo na ruke“.

RADNICI SU PRODUKTIVNI KAD SU ZADOVOLJNI

Taj oblik isplate zarade je teško dokazati jer su radnici ucenjeni, te postoji mogućnost da im poslodavac isplati samo deo koji je ugovoren, a to je najčešće minimalna zarada.

Vreme provedeno na radu, prema rezultatima, pokazuje da veliki broj njih nije zadovoljan radnim vremenom kod poslodavca, posebno prekovremenim radom gde se trećina ispitanika izjasnila da im taj rad nije plaćen, a da četvrtina radi prekovremeno u trajanju koje je duže od dozvoljenog.

Ovakav rezultat govori o tome da poslodavci ne poštuju zakonske odredbe koje se odnose na vreme trajanja prekovremenog rada i koji se po zakonu uvode samo u izuzetnim slučajevima koji su zakonom propisani, i da su česte zloupotrebe, navodi Sloga.

Na pitanje poštovanja prava zaposlenih u Srbiji, njihovo dostojanstvo na radu, dvadeset odsto poslodavaca ih uopšte ne poštuje, toliko njih delimično poštuje, dok pravo na odsustvo sa rada u slučaju privremene sprečenosti (bolovanje ) u potpunosti poštuje skoro 40 odsto poslodavaca.

Što se tiče diskriminacije na radu na osnovu ličnog iskustva, veliki broj anketiranih odgovorio je pozitivno na pitanje, ali je i veliki broj onih sa odgovorom ,“Ne želim da odgovorim“, što je zabrinjavajuće jer vodi ka zaključku da ljudi takve odgovore daju isključivo zbog straha buduće diskriminacije.

Anketom su uočene pretnje, pokušaji ucene, pritisak, da poslodavci kontrolišu pojedine sindikate i da znatan broj anketiranih nije upoznat kome se može obratiti u slučaju kršenja njihovih radnih prava. Ovaj podatak nam govori o velikoj neinformisanosti radnika o zaštiti svojih prava koje im zakoni i Ustav Srbije garantuju, zaključeno je u rezultatima ankete koju su uradili Udruženi sindikati Sloga.

U Srbiji sve više stranih radnika

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

  1. Kada je u pitanju zaštita države( porezi, doprinosi, razne takse)ova vlast je rigorozna. Tako i treba da bude. Ali zašto nisu tako rigorozni kada je u pitanju zaštita radnika, pogotovu kod privatnika (prekovremeni rad koji se ne plaća, radne subote, rad praznikom, vraćanje dela zagarantovane zarade).
    Opozicija o tome takođe ni da bekne. I jedni i drugi su u rukama tajkuna koji kroje kapu.

  2. Kod privatnih poslodavaca su stavke za regres i topli obrok po 20.00.
    Ponižavajuce.
    Sindikati su prodane političke figure, a radnici ćute iz straha da ne izgube posao. Sve trulo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.