Vesti iz zemlje

17.05.2023. 16:02

Mašina

Autor: Nova ekonomija

Radnici vodovoda u Grdelici prijavili dve MHE inspektorima

Foto: Pixabay

Radnici zaposleni u vodovodu u Grdelici prijavili dve mini-hidroelektrane (MHE) na Rupskoj reci zbog sumnje da je njihov upravljač prekršio Zakon o vodama i Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

Od republičkog vodoprivrednog inspektora zahteva se da izvrši vanredni inspekcijski nadzor nad radom MHE Porečje i MHE Lanište, piše u saopštenju koje prenosi portal Mašina:

„Radnici smo u JKP VODOVOD Grdelica. Odatle se snabdeva vodom za piće oko 15.000 stanovnika Grdelice i okolnih sela. Uzvodno od filterskog postrojenja, u zoni sanitarne zaštite napravljene su i puštene u rad pomenute male hidroelektrane. Jedna je udaljena 1 km, a druga 5 km od vodozahvata“.

Opština Vlasotince zabranila MHE, ali dozvoljava da se grade

Svaki nestanak struje, kvar na MHE ili ispad iz energetskog sistema na pomenutim objektima kako se objašnjava i kako je nedavno prenela i Nova ekonomija saopštenje građanske organizacije Bitka za Vlasinu, smanji nivo vode u reci tako da ne dolazi dovoljno vode do taložnika (bazena):

„Ne dolazi dovoljno vode do filtera, uđe vazduh u liniju i Grdelica sa okolnim selima ostaje bez vode“, navodi se u prijavi koju su inspektoru su 16. maja predali radnici JKP VODOVOD Grdelica i meštani Dadinca“.

Oni kažu kako sumnjaju da je došlo do kršenja Zakona o vodama i Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, a od inspektora se traže da reaguje u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Vlasotince: Čemu zabrana MHE, kada se planira njihova izgradnja?

Zbog prekida u radu MHE povređen radnik vodovoda

Neposredni povod za podnošenje prijave su problemi zabeleženi početkom meseca. Građani su kako se podseća devetog maja dokumentovali naglo opadanje vodostaja u Rupskoj reci, a kasnije i njegov nagli rast i zamućenje vode.

Jedan radnik grdeličkog vodovoda po tada nezvaničnim informacijama zadobio povrede pokušavajući da na svoju ruku normalizuje režim rada vodozahvata koji je opstruiran variranjem vodostaja.

Poništena dozvola za MHE Besko na Rupskoj reci

U tekstu prijave podnete republičkom vodoprivrednom inspektoru potvrđuju se ove informacije:

„To nam se upravo desilo 09.05.2023. u 9 časova. Radnik Gligorijević Zaharije je tom prilikom povredio ruku prilikom intervencije (o čemu postoji medicinska i ostala dokumentacija), a zamenio ga je Milić Goran. Kao posledica ispada iz rada MHE korito Rupske reke bilo je prazno skoro punih dva sata i Grdelica je ostala bez vode. Još jednom u toku dana je pao vodostaj reke, a nakon toga je došla mutna voda od 14-17 časova“, dodaje se u saopštenju.

Kako se naglašava, građani imaju i video dokumentaciju, fotografije reke načinjene devetog maja, na kojima se vidi skoro suvo korito reke i zamućena bujica.

Tokom izgradnje prve MHE Grdelica bila bez vode tri meseca, a protiv druge bio i direktor vodovoda.

Sve dok meštani sela Dadince nisu proveli 130 dana na stražama, sprečavajući kombinacijom barikada i pravne borbe izgradnju nove MHE Besko na Rupskoj reci, nadležni su gotovo potpuno ignorisali protivljenje građana.

Vlasotince: Odložena javna rasprava o MHE Besko

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.