Srbija

10.02.2023. 16:49

RTS

Autor: Nova ekonomija

Radnici Ziđina u Boru potpisali kolektivni ugovor

Nakon nekoliko protesta...

Foto: Pixabay

Srbija

10.02.2023. 16:49

Predstavnici četiri reprezantativna sindikata kompanije Ziđin u Boru (Zijin Copper) potpisali su u Boru kolektivni ugovor sa svojim poslodavcem. Na taj način završen je višemesečni spor sindikata i rukovodstva Ziđina u Boru.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS), zarade radnika sa nižim koeficijentom biće povećane za 15 odsto, a za one sa višim koeficijentom povišica će biti oko 13 odsto.

Sindikati su, kako se navodi, zadovoljni postignutim dogovorom.

Cena radnog sata je povećana sa 177 dinara na 192 dinara, a isplata od 4.000 dinara koja će se linearno isplaćivati zaposlenima na predlog poslodavca, ući će u osnovnu zaradu, dodaju u sindikatu.

„Zaposleni sa nižim koeficijentom, slabijim zaradama, dobili suveće povećanje od zaposlenih koji imaju veće zarade“, objašnjava predsednik granskog sindikata rudarstva i metalurgije Nezavisnost, Časlav Gavrić.

Radnici Ziđina u Boru traže socijalni dijalog sa poslodavcem

Dogovorom su svi na dobitku – radnici, kompanija i grad Bor, kaže gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić:

„Budžet grada 2018. godine bio je 1,7 milijardi dinara. Danas ima 6,4 milijarde sa projekcijom da će do kraja ove godine imati četiri milijarde. Četiri puta je veći“.

Potpisivanje kolektivnog ugovora, veoma je važno za celu našu zemlju, rekao je ministar za rad boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Istakao je i da je „Ziđin“, jedan od najvećih izvoznika i kompanija koja mnogo doprinosi rastu bruto društvenog proizvoda.

„Bor je počeo da ide u ovom trenutku, dve godine ispred Srbije. Sa svakim danom i narednim mesecom ići će i više od dve godine“, istakao je Selaković.

Do novog kolektivnog ugovora nije se došlo lako, jer je poslodavac, kako je ranije pisala Nova ekonomija doneo Pravilnik o radu.

Prema mišljenju sindikata, donet jednostrano i zbog kojeg je bilo nekoliko protesta.

Poslednji protest, završio je blokadom ulaznih kapija kompanije, koji je na nekoliko sati blokirao saobraćaj.

OBEĆANO PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Rukovodilac sektora za ekologiju u „Srbija Ziđin Koper“ Mirjana Marić rekla je da je u oblasti ekologije kompanija uložila u agregate, 197 miliona američkih dolara, kao i u sve lokacije za koje je planirana sanacija posle dolaska u Bor i sklapanja partnerstva sa Vladom Srbije.

„Radilo se na unapređenju agregata, koji će biti u funkciji stabilizacije i pričišćavanje otpadnih gasova. Izgrađene su i fabrike za tretman otpadnih voda“, navodi Marićeva.

Dodaje da se radilo i na sistemima za stabilizaciju prašine u postrojenjima gre rad edrobilice u rudnicima, kao i na sistemima za tretman i prepumpavanje otpadnih voda.

„Cilj kompanije je da se vodni resurs ponovo koristi, kao i da se posle tretmana voda ponovo koristi u procesima“, kaže Marićeva.

Ona dodaje da će Ziđin nastaviti da radi na prečišćavanju otpadnih voda, koje imaju direktan uticaj na reke.

Prema njenim rečima, u zonama novih objekata sanira se površina, a sa rekultivacijom se ne staje.

Sindikati Ziđina objasnili zašto žele novi kolektivni ugovor

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.