Vesti iz zemlje

11.01.2024. 14:22

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Reagovanje predsednika DRI na članak „Sukob državnih institucija“

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović reagovao je na tekst objavljen u poslednjem štampanom i elektronskom izdanju Nove ekonomije, u kom su prenete glavne poruke skorašnjih dopisa predstavnika DRI i Fiskalnog saveta

Današnji demanti predsednika DRI prenosimo u celosti: 

Državna revizorska institucija je u svojim demantijima netačnih navoda koje ste objavili u prethodnim člancima, a koji se odnose na obavljenu reviziju Završnog budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, iznosila činjenice utvrđene u postupku revizije.

Nisu tačni navodi predsednika Fiskalnog saveta (Pavla Petrovića) da tekuća budžetska rezerva za 2022. godinu iznosi 122,4 milijarde dinara, odnosno osam odsto, jer je pogrešnom analizom ova sredstva uvećao za 50,1 milijardu dinara. Iz toga sledi logično pitanje – da li je u pitanju greška ili neka druga namera? Ono što je jasno jeste da on ne razlikuje pojam planiranja od pojma izvršenja, tj. potrošnje budžetskih pozicija, jer podatke o planiranju tekuće budžetske rezerve predstavlja kao njihovu potrošnju.

Na osnovu svih činjenica koje smo naveli, a koje su nesporne, jasno je da se radi ne o „sukobu institucija“, kako je naslovljen vaš članak.

Isto tako, ne radi se ni o „raspravi“, jer o njoj ne može da bude ni reči pošto u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji – Fiskalni savet vrši analizu, a Državna revizorska institucija daje mišljenje u svom izveštaju o reviziji Završnog računa budžeta Republike Srbije (odredbe člana 79. stav 1. i u članu 92. stav 1. Zakona o budžetskom sistemu).

Revizijski izveštaj DRI ne može da bude predmet osporavanja pred sudovima i drugim državnim organima, kako je to utvrđeno članom 3. stav 4. Zakona o državnoj revizorskoj instituciji.

Mi, pre svega, želimo da javnost bude potpuno i objektivno informisana i da stekne uvid u istinite i nepobitne činjenice, pa insistiramo na tome da naš prethodni demanti od 21. decembra 2023. godine, koji ste objavili samo u elektronskom izdanju, bude objavljen u celosti i u štampanom izdanju (Nove ekonomije).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.