Srbija

17.01.2023. 12:56

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Regionalna saradnja u vazduhoplovstvu na tragu Otvorenog Balkana

Foto: Pixabay

Srbija

17.01.2023. 12:56

Predstavnici direktorata i agencija za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske i Albanije, potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji u toj oblasti. Kako je ocenjeno, ta saradnja dobro oslikava kako bi u praksi trebalo da funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan. 

Kako je saopštila Vlada Srbije, tim otpisivanjem , te institucije podržale inicijativu za osnivanje Centra za obuku u oblasti obezbeđivanja sa sedištem u Beogradu.

Zemlje su se saglasile i da zajednički deluju prema Evropskoj komisiji i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja, sa ciljem automatskog priznavanja pilotskih dozvola, dozvola za održavanje vazduhoplova i dozvola kontrolora letenja.

Zajednički će biti razmotrene mogućnosti za planiranje i sprovođenje zajedničkih inspekcija, u skladu sa nacionalnim zakonima.

Po potrebi će biti organizovani i forumi civilnog vazduhoplovstva na kojima će se razmatrati pitanja od zajedničkog interesa.

Šta imamo od Otvorenog Balkana: Potpuni efekti još nisu vidljivi (1. deo)

Memorandum je potpisan u prisustvu predsednika Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) i šefa Direktorata civilnog vazduhoplovstva Italije Alesia Kvaranta.

Resorni ministar Goran Vesić prisustvovao je potpisivanju i ocenio da taj dokument odslikava kako izgleda ideja Otvorenog Balkana, u praksi.

Vesić je naveo da će Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu omogućiti da zemlje regiona zajednički nastupaju u međunarodnim organizacijama, međusobno priznaju dozvole, zajednički organizuju obuku za pitanja bezbednosti u međunarodnom avio-saobraćaju i da zajednički donose benefite za sve zemlje pojedinačno.

On je naveo da je inicijativa Otvoreni Balkan, kao i poziv na regionalnu saradnju, otvorena za sve: Crnu Goru, BIH i druge zemlje, pogotovo Tursku, Mađarsku, Italiju.

Gde nas vodi Otvoreni Balkan? (Drugi deo)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.