FOTO: Srbijagas

RSE: Vlada otpisala Srbijagasu 1,2 milijarde evra duga

FOTO: Srbijagas

Vlada Srbije otpisala je celokupan dug javnog preduzeća Srbijagas prema državi u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovo proizilazi iz Zaključka Vlade Srbije koji je na upit dostavljen Radiju Slobodna Evropa, navodi ovaj medij.

Dug Srbijagasa prema državi gomilao se godinama, a skoro 80 odsto tog duga (933,8 miliona evra) nastalo je tako što su se aktivirale bankarske garancije koje je Srbija dala za dugoročne kredite koje je kod komercijalnih banaka uzimao Srbijagas, navodi RSE citirajući Zaključak Vlade od 26. marta 2019.

PROČITAJTE JOŠ:

Gastransu uplaćeno još 137 miliona evra

Vlada garant kredita Srbijagasa od 70 miliona evra za gradnju gasovoda

Zbog toga što Srbijagas nije izmirivao svoje obaveze banke su aktivirale garancije, pa je država "uskočila" i plaćala dugove Srbijagasa. Time je dug Srbijagasa prema bankama postao je dug prema državi, koji Srbijagas nikad nije izmirio, navodi RSE.

U tekstu Zaključka stoji da je Vlada odlučila da potraživanje prema Srbijagasu "konvertuje u trajni ulog Republike Srbije u javno preduzeće 'Srbijagas', odnosno da kao osnivač Republika Srbija za iznos konvertovanog potraživanja poveća kapital javnog preduzeća".

Kako javlja RSE, ukupan priliv direktnih stranih investicija u Srbiju u 2018. godini iznosio 3,2 milijarde evra, što znači da je država Srbijagasu "oprostila" dug koji iznosi trećinu ukupnih stranih investicija u Srbiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.