Vesti iz zemlje

23.06.2016. 11:36

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Senat Univerziteta: Plagijatori akademskih radova će ostajati bez posla i zvanja

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je Etički kodeks i Pravilnik kojim se definiše jasna procedura utvrđivanja plagijata i mere kojima se kažnjava neakademsko ponašanje. A one, u zavisnosti od prekršaja, mogu biti i oduzimanje zvanja.

Nedostaci u praksi koji su se pojavljivali tokom godina, sada ostaju za akademskom zajednicom. Pošto ga je Senat usvojio, dugo očekivani Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, stupa na snagu po objavljivanju u Glasniku Univerziteta u Beogradu.

„Ono što je najvažnije to je da su procedure propisane, jer nedostatak procedura je bio najveći problem na univerzitetu. Sada imamo celokupan skup dokumenata po kojima mora da se postupa“, kaže rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Ako se, na primer, utvrdi postojanje neakademskog ponašanja, u izradi pisanih radova, Etička komisija može predložiti i da mere za povredu Kodeksa budu izrečene mentoru, recenzentu i članovima komisije za pisanje izveštaja o nastavnom i naučno-istraživačkom radu.

„Ukoliko se ustanovi da je plagijat u pitanju i da je osoba na osnovu tog plagijata kvalifikovana za odgovarajuće zvanje, onda je jedna od mera da, nakon odluke nastavno-naučnog veća, dekan izrekne odgovarajuću meru, pogotovu kada je reč o doktorskoj disertaciji, podrazumeva i oduzimanje zvanja“, ističe prorektor Univerziteta u Beogradu Živan Lazović.

Usvojeni su i Kodeks profesionalne etike i Pravilnik o radu etičkih komisija i odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta. Tako su članovi zajednice dužni da svoje obaveze izvršavaju odgovorno, savesno i profesionalno, nedozvoljen je svaki oblik diskriminacije na Univerzitetu, zabranjena je svaka vrsta uznemiravanja među članovima univerzitetske zajednice, a oni su dužni i da se drže načela nepristrasnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.