Vesti iz zemlje

29.02.2016. 14:56

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Skupština usvojila zakon o platama u javnom sektoru

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru kojim se uredjuju plate za oko 500.000 zaposlenih,a čiji je cilj da svi primaju istu platu za isti posao.

Zakonom se uredjuju plate, naknade i druga primanja državnih službenika i nameštenika, zaposlenih u policiji, u Vojsci Srbije, u organima koje je osnovala Vlada Srbije, kao i u javnim agencijama.

Zakon o platama primenjivaće se od 1. januara 2017. godine, odnosno od 1. januara 2018. godine na policijske službenike, zaposlene u Vojsci Srbije i u drugim službama bezbednosti.

Radna mesta zvanja i položaji svrstavaju se u 13 platnih grupa, a osnovna plata određivaće se množenjem osnovice za obračun i isplatu plata sa koeficijentom, kojih ima 500.

Plata zaposlenih u javnom sektoru za vreme bolovanja iznosiće 65 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci u koju su uračunati i druge naknade kao što su dodaci za dežurstva, rad vikendom i za praznike, prekovremeni i noćni rad, regres.

Po osnovu minulog rada plate će im biti uvećane za 0,4 osto za svaku godinu staža.

Isplata regresa i toplog obroka neće biti uračunata u koeficijent na osnovu kojeg se obračunava osnovna plata, već će se iskazivati posebno.

Zakon o platama, kako je Vlada Srbije obrazložila, uvodi red u sistem plata zaposlenih u javnom sektoru, ispravlja statusne neujednačenosti i probleme koje su se dešavale u praksi.

Tim zakonom u prošlost će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se odredjuju plate zaposlenih i funkcionera.

Usvajanje zakona o platama je uslov Svetske banke za dodelu kredita Vladi Srbije od 75 miliona dolara za reformu javnog sektora.

Skupština je usvojila danas i Zakon o opštem upravnom postupku kojim gradjanima i privredi treba da se obezbedi lakše dobijanje neophodne dokumentacije. Gradjani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija.

Da bi se to obezbedilo predvidjena je i individualna odgovornost službenika koja podrazumeva prekršajne i novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

Grajdani će biti oslobodjeni od plaćanja takse za ta dokumenta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.