Srbija

09.08.2023. 13:37

RTS

Autor: Čedomir Savković

Srbija dobija Kancelariju za informacionu bezbednost

Foto: Nova ekonomija

Srbija

09.08.2023. 13:37

Srbija će uskoro dobiti Zakon o informacionoj bezbednosti, koji predviđa i formiranje posebne kancelarije za njegovo sprovođenje. Cilj je bolja zaštita podataka građana i privrede, kao i usklađivanje sa novom direktivom Evropske unije u oblasti informacione bezbednosti.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS), rok za to usklađivanje sa EU je oktobar 2024. godine.

Jelena Mićić iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) kaže da je postojeći Zakon bio usklađen sa direktivama EU, ali da je Unija u međuvremenu promenila zakon.

„EU je unapredila svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti, tako da su donete nove direktive: NIS2 direktiva i Akt o sajber bezbednosti. U procesu pristupanja Evropskoj uniji, Srbija je dužna da prati trendove u oblasti informacione bezbednosti“.

Posle rešenja koje je dao postojeći Zakon o informacijalnoj bezbednosti, zatim brojne preporuke stručne javnosti, došli smo do toga da je potrebno da donesemo novi zakon o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa NIS2 direktivom i aktom o sajber bezbednosti, ističe Mićićeva.

Predviđene su i dve javne rasprave o nacrtu zakona, u Beogradu 18. augusta i u Kragujevcu 21. avgusta u Kragujevcu. Zainteresovane strane mogu da prisustvuju i da daju svoje komentare na postojeći nacrt.

Ona naglašava da se razmišljalo o izmeni i dopuni postojećeg zakona, ali se od toga odustalo:

„Zbog krupnih promena i velikih, da kažemo, unapređenja u ovoj oblasti preko 50 članova bi bilo izmenjeno, tako da iz tog razloga je na kraju doneta odluka da se radi novi zakon“.

Zakon predviđa podelu operatora na prioritetne i važne

Operatori su podeljene u prioritetne ili u važne, u zavisnosti od učestalosti testiranja njihovih zaštitnih sistema, ističe Mićićeva:

„Kada govorimo o prioritetnim, to su oni, pravni subjekti koji su registrovani da obavljaju delatnosti u oblasti, recimo, energetike, saobraćaja, bankarstva. A kada govorimo o važnim, oni koji spadaju u grupu važnijih operatora IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija) sistema i oni su možda malo manjeg stepena važnosti za društvo“.

Novi zakon predvđa osnivanje Kancelarije sa informacionu bezbednost

Kancelarija za informacionu bezbednost formira se u skladu sa aktom o sajberne bezbednosti, kaže Mićićeva.

„Ona će izvršiti objedinjavanje nacionalnog CERTA (Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije) koji se trenutno nalazi u Ratelu (Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge) i nadložnosti CERTA za organe vlasti koje se sada nalaze u Kancelariji za infomracione tehnologije, sada će se te nadložnosti objediniti. Kancelarija za informacionu bezbednost obavljaće i koordinaciju na nacionalnom nivou“.

I kompanije u EU sa mukom nalaze IKT stručnjake

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.